Radun: Nelikvidnost glavna boljka

Predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Bojan Radun kažee da je nelikvidnost osnovna boljka u poslovanju u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

10:18

Default images

On dodaje da je dodatni problem to što poverioci uopšte nisu zaštićeni.

"Banke se, na primer, u takvim situacijama, štite hipotekom, ali je problem kada su poverioci dobavljači neke robe ili usluge. Ako ste značajni dobavljač, dešava se da dobijete menicu, ali ako je davalac menice u blokadi, onda nemate nikakve mogućnosti da tu menicu realizujete", izjavio je Radun.

On je za Market dodao da, osim toga, nema ni kazne za one koji ne izmiruju svoje obaveze.

Zapravo, napomenuo je, stvorena je takva situacija da kupac nema motiv da plati ako zna da to praktično i ne mora da uradi, jer nema sankcije ako to ne učini. "Tržište Slovenije u tom pogledu uređenije. Tamo maloprodajni lanci, kada dospeju u probleme, daju hipoteku na neki svoj objekat kako bi dobavljač nastavio da mu isporučuje robu jer onda zna da je osigurao svoje isporuke", kazao je Radun.

On je istakao da je dobro to što će država doneti propis o ograničenju roka za plaćanje dugova, ali je i ocenio da je "problem što će se taj propis odnositi samo na nova zaduženja, i to isljučivo na ona koja napravi država".

"Šta će biti sa starim dugovrma i u kom roku će će se oni vraćati niko ne govori. Međutim, najveći problem koji i dalje neće biti rešen, a koji muči najveći deo privrede, jeste to što rokovi plaćanja između javnih preduzeća i njihovih dobavljača, kao i između privatnih kompanija, neće ničim biti ograničeni, kao i do sada", rekao je Radun.

Odgovarajući na pitanje šta usporava poslovanje u Srbiji, Radun je istakao da je problem i nepostojanje dinarskih kreditnih sredstava pa se uglavnom privrednici zadužuju u evrima, što znatno otežava poslovanje, zbog pomeranja deviznog kursa naviše.

"Sve dok ne bude dinarskih kredita po razumnim kamatama, od šest do osam odsto, tržišna klima neće biti dobra. Sadašnje stope na dinarske kredite obesmišljavaju njihovo opstojanje jer nema te privredne grane koja može zaraditi toliko da joj se isplati da plaća kamate od petnaestak, pa i više odsto", naveo je Radun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: