Bez škole čak 4.500 funkcionera

Da platu mogu da zarađuju i oni koji nemaju visoke diplome pokazuju poslednji podaci Zavoda za statistiku, po kojima 17.490 radnika u Srbiji nema ni dana škole.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 21.10.2011.

03:37

Default images

Čak 481.983 ih radi samo sa osnovnom.

A da nije reč samo o loše plaćenim i nepopularnim zanimanjima, moglo bi da posvedoči skoro 4.500 funkcionera i rukovodilaca koji svoje radno mesto čuvaju uprkos tome što imaju samo osnovno obrazovanje.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je najviše nekvalifikovanih radnika zaposleno u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, građevinarstvu, trgovini, popravci motornih vozila, administrativnim i uslužnim delatnostima... Radnici sa diplomom srednje škole najčešće zarađuju plate baveći se zanatima (42.775), trgovinom (27.204), ali je na tržištu rada i 11.155 službenika i čak 4.465 rukovodilaca raznih pogona, vlasnika malih radnji ili direktora sopstvenih preduzeća.

"U našoj zemlji se smatra da su naši radnici veoma stručni i kvalifikovani, a zapravo Srbija kuburi sa obrazovnom radnom snagom. Tehnološki procesi u nekim granama proizvodnje zastareli su i po dve do tri decenije, a isto toliko kasnimo u obrazovanju. Zato se događa da strani investitori moraju prvo da obuče radnike pre nego ih uposle", objašnjava Radmila Bukumirić-Katić, pomoćnik ministra rada.

Zato je bezmalo polovina radnika koji nemaju dovoljno obrazovanje potpisalo ugovore na određeno vreme, dok ih za stalno radi svega 14 odsto. Angažovani su i na povremenim (15,7 odsto) i sezonskim poslovima (24,5 odsto).

Ipak, poslednja anketa o radnoj snazi pokazuje da manjak škole ne znači automatsku eliminaciju sa tržišta rada jer je sa nedovoljnim kvalifikacijama uposlen isti broj radnika kao i onih koji imaju visoke diplome.

Sa diplomama više škole ili fakulteta u našoj zemlji je zaposleno 481.546 radnika, odnosno samo 437 manje nego onih sa završenom osnovnom školom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: