Lidl stiže u 20 gradova Srbije?

Nemački diskontni lanac Lidl trenutno u Srbiji ispituje dvadesetak lokacija odnosno gradova u kojima planira da otvori svoje objekte.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Petak, 21.10.2011.

02:43

Default images

Kako Blic saznaje, dva grada u kojima će sigurno biti izgrađeni supermarketi su Novi Sad i Valjevo u kome zasad ne postoji nijedan veći trgovinski objekat.

Upućeni tvrde da Lidl neće otvarati objekte sporadično jer poslovna politika te kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori ceo niz njihovih prodavnica. Inače, Lidl je poslovanje u Srbiji registrovao 22. decembra 2010. godine. Osnivač firme je Lidl Srbija supermarketi, a osnivački kapital je 20.000 evra.

Iz centrale Lidla u nemačkoj, Blicu je prošlog meseca potvrđeno da trenutno preispituju "okvirne uslove i šanse u nekoliko zemalja, između ostalog i u Srbiji".

Krajem maja ove godine spekulisalo se da će taj lanac poslovanje u Srbiji startovati iz Novog Sada , jer je, kako su tada pojedini mediji prenosili, Lidl bezecovao plac na Futoškom putu.

Tada se, takođe, pisalo da to neće biti njihov jedini objekat u ovom gradu. Međutim, tu informacija nikada nije zvanično potvrdio ni Lidl ni gradske vlasti u Novom Sadu.

Lidl posluje u regionu: Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj, a već nekoliko godina i u Hrvatskoj. Lidl će, sve su prilike, biti prvi lanac hard-diskonta koji dolazi u Srbiju. U našoj zemlji još uvek ne posluje nijedan diskontni lanac, a te su prodavnice prilično jeftinije od konkurencije.

U okruženju, inače, posluje nekoliko diskontnih lanaca. Recimo, osim Lidla, u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj prisutan je Kaufland, u Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj posluje nemački Aldi...

Dolazak u Srbiju najavljivao je prošle godine Karfur, francuski trgovinski lanac i jedan od najvećih lanaca na svetu. Na tržište Srbije i zemalja regiona trebalo je da uđe u partnerstvu sa grčkom kompanijom Marinopulos. Zajednička firma trebalo je da otvori hipermarkete i supermarkete u Albaniji, Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, ali od toga, do sada, ništa nije bilo.
Najveći trgovinski lanac u Srbiji trenutno je Maksi belgijske grupe Delez, koja ga je kupila za 932,5 miliona evra. U ovim trenucima, inače, hrvatski Agrokor koji u Srbiji drži lanac Idea pokupava da kupi Merkator koji takođe posluje u Srbiji.

Prema rečima ekonomiste Miroslava Zdravkovića, zajedničkim nastupom na tržištu Srbije Agrokora i Merkatora dobili bismo snažan duopol - u kome Delez ima jednu trećinu, drugu bi stekla ova dva trgovinska lanca, a treću bi gledali da potisnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: