Još smo manje konkurentni nego juče

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović kaže da pad Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja neće uticati na investitore.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.10.2011.

14:49

Default images

Ona je kazala da je ne raduje što je na toj listi Srbija četiri mesta gore rangirana nego prethodne godine.

"Ne mislim da će to uticati na investitore zato što u poređenju sa drugima zemljama Srbija nije gora, jer su i druge zemlje regiona pale na listi", rekla je ona.

Kalanovićeva je rekla da je ne raduje to što je Srbija, prema rezultatima Duing biznis analize, pala na 92. mesto među 183 zemlje, jer to, kako je navela, šalje poruku da se u Srbiji privređuje slabije nego u prethodnoj godini. "Iskreno se nadam da ćemo u sledećem investicionom ciklusu biti na značajno višem mestu, što će pružiti dobar pokazatelj investitorima da je u redu ulagati u Srbiji", rekla je potpredsednica srpske vlade za ekonomiju i regionalni razvoj.

Kalanovićeva optimizam zasniva na tome, kako je rekla, da je Srbija uradila značajne pomake u izdavanju građevinskih dozvola i u infrastrukturi na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i to da radi na reformi propisa i inspekcijskih službi.

Ekonomista Miroslav Zdravković kazao je da bi izveštaj trebalo ozbiljno da prouče svi političari u Srbiji i da im to bude važan pokazatelj situacije, jer je to najmerodavniji izveštaj.

"Srbija je 2005. godine bila među prvih dest zemalja po uslovima poslovanja u tom izveštaju, ali od tada imamo zastoj, a poslednji izveštaj pokazuje pad za četiri mesta na 92. poziciju. To treba ozbiljno shvatiti", kazao je Zdravković.

U danas objavljenom izveštaju Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije Srbija je po uslovima poslovanja pala za četiri mesta na 92. poziciju, među 183 zemlje, iako je sprovela reforme u dve oblasti. Sa tom pozicijom, Srbija bez Kosova našla se na začelju u poređenju sa zemljama EU, ali i regiona, navodi se u Izveštaju o uslovima poslovanja za 2012.

Srbija najbolji pokazatelj ima u dobijanju kredita - tu je na 24. mestu sa visokim ocenama u pogledu prava, dubine informacija o kreditima i pokrivenosti odraslih osoba privatnim kreditnim biroom.

Najslabija tačka i dalje su građevinske dozvole, gde je Srbija, u izostanku reformi od prošle godine, na 175. mestu - za sticanje građevinske dozvole potrebno je 279 dana, 19 procedura, a trošak je 16 bruto domaćih prihoda po stanovniku.

Najvažnije smanjiti javnu i ukupnu potrošnju

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kaže da Srbija mora da preduzme energičnije mere kojim bi poboljšala privredne aktivnosti, a da je najvažnije da smanji javnu i ukupnu potrošnju.
On je kazao da ukoliko javna i ukupna potrošnja ne budu smanjene, teško da će, sa trenutnim stanjem privrede, država moći da vrati svoje dugove.

"Trenutno nijedan pokazatelj ekonomske situacije u Srbiji nije pozitivan", kazao je Atanacković komentarišući pad za četiri mesta na lestvici konkurentnosti.

Prema njegovim rečima, za privrednike je najvažnije da vlast hitno preduzme mere koje doprinose poboljšanju uslova za poslovanje, jer je to dugotrajan proces.

On je naglasio da UPS nije zadovoljan saradnjom sa Vladom Srbije, jer smatra da nema dovoljnu podršku i da se saveti poslodavaca nedovoljno poštuju.

Već deset godina nema reformi

Srbija već deset godina ne sprovodi konkretne reforme, a hitno treba da reši problem nelikvidnosti i da kamate svede na nivo koji imaju zemlje u regionu i Evropi, kaže savetnik potpredsednice Vlade Srbije Nikola Pavličić. "Imamo veliku nelikvidnost, najveće kamate u Evropi koje stalno rastu, problem finansiranja firmi, deficit spoljnotrgovinske razmene, koji pokrivamo kreditima koje ne možemo da vratimo", rekao je on dodajući da država namerno odlaže donošenje zakona.

Kako je istakao predstavnicima Svetske banke je jasno da u Srbiji postoji i politička nestabilnost, kao i da srpska administracija odbija investitore.

"Umesto da to loše stanje popravimo, mi se svađamo sa onima koji nas rangiraju", kazao je Pavličić dodajiući da "tako sami sebe zavaravamo".

Kako je istakao, prvo se mora rešiti problem nelikvidnosti. On je podsetio da je prosecan rok naplate u Srbiji 150 dana, dok je u drugim zemljama 30 dana.

"Preporučujem da se donesu rigorozni zakoni kojima će se sankcionisati neuredne platiše, među kojima su nesavesna preduzeća i država", naveo je Pavličić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: