Briga ili trik, sniženja su moguća

To što je Delez odlučio da snizi cene najprodavanijih proizvoda iz svih robnih grupa, različito se tumači.

Srbija

Izvor: Politika

Četvrtak, 20.10.2011.

03:04

Default images

Dok jedni ovakvu odluku pozdravljaju, s obzirom na to da su potrošači dobili priliku da pazare povoljnije, drugi kažu da je reč o čistom marketingu.

I što je još bitnije, ukazuju da se tek sad vidi da itekako ima prostora za snižavanje cena u Srbiji.

Briga za džep kupaca ili marketinški trik, ali u Delezu su, najavljujući pad cena pojedinih proizvoda i do 100 dinara, istakli da nije reč ni o kakvoj akciji, već o trajnom spuštanju cena.

Za to vreme, drugi trgovci ne žele da govore o svojim planovima, niti o tome da li će da isprate ovaj potez novog vlasnika Maksija.

I ekonomisti i čelnici potrošačkih organizacija pomno prate svaku promenu cenovnika. Svako ima svoje objašnjenje i različito vidi posledice odluke Deleza po krvnu sliku srpske maloprodaje.

Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, smatra da je reč o promeni visine marži i da se radi o odricanju dela zarade zarad dobijanja nižih cena. Ona kaže da se nada da će sada i drugi trgovci to da isprate i da smanje marže, jer profit je u većem obrtu jeftinijih proizvoda, a ne u visokim cenama.

"Mi, kao organizacija uvek pozdravljamo svako snižavanje cena jer to odgovara potrošačima, ali nadam se da je ovo samo početak bitke među trgovinskim lancima i apelujemo na druge trgovce da krenu u obaranje cena", kaže Vera Vida.
Ekonomisti, sa druge strane, nisu optimisti. Ne da ne smatraju da počinje bitka među trgovcima, već u tome što je Delez odlučio da snizi cene ne vide ništa spektakularno. Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, ističe da je Delezu sada u interesu da menja imidž nekadašnjeg lanca Miroslava Miškovića.

"Maksi je i ranije imao sniženja, a mislim da Delez na ovaj način nastoji da stvori bolju sliku u javnosti. Zapravo, ovo jeste marketinški potez, i to dobar, jer niko ne snižava cene tek tako", kaže Stevanović, dodajući da dobrobit za potrošače i niže cene ne može da donese dobra volja jednog trgovca, ma ko on bio, već samo zdrava tržišna utakmica.

Po njemu, poenta bi bila da sada ovo konkurencija isprati, jer se samo time što je Delez snizio cene nekih proizvoda ništa drastično ne menja.

"Svakako da tako ozbiljna kompanija sa velikim iskustvom, znanjem i unutrašnjom efikasnošću može da donese niže cene, ali ponavljam ono što sam i ranije govorio – više konkurencije, dolazak još nekog velikog igrača, pa tek onda osetno niže cene", objašnjava Stevanović.

Sa njim je donekle saglasan i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. I on smatra da je reč o marketinškom potezu ozbiljnog igrača, ali ističe da je mnogo bitnije to što on pokazuje da postoji veliki prostor za snižavanje maloprodajnih cena u Srbiji.

"To nam govori da nedavna poskupljenja pre svega prehrambenih proizvoda nemaju nikakvu ekonomsku opravdanost, već da je naše tržište kartelizovano i nedovoljno razvijeno. Svaki trgovac, pa i Delez, sve što radi, čini zarad uvećanja svoje zarade, ali hajde da naivno verujemo da će ovo uticati na druge trgovce da snize cene", kaže Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: