I bogate potkačila kriza

Dok većina građana jedva pokriva najnužnije potrebe, ima i onih koji sebi mogu da priušte farmerice od 25.000, cipele od 90.000 ili ručni sat od 700.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

01:33

Default images

Doduše, ni njih kriza nije zaobišla. Iako nevoljno, trgovci skupocenom robom u našoj zemlji priznaju da im se broj kupaca drastično smanjio.

Tržište luksuznim stvarčicama u Srbiji stvoreno je za biznismene, političare, sportiste, diplomate i estradne ličnosti.

Bez obzira na njihova česta putovanja u inostranstvo i znatno veći izbor, porodice "izabranih“ vole da kupuju upravo u najskupljim radnjama u Beogradu. "Svuda u svetu je kriza, a to potvrđuju i naše kolege iz inostranstva", kažu u jednoj beogradskoj prodavnici luksuznog nakita i satova.

Navode i da je situacija slična i ovde i u razvijenijim zemljama Evrope. "Sreća naša, pa među našim kupcima ima dosta stranaca. Naše kupce je sve ovo jače udarilo, ali pad prometa skupocenih stvari se svuda oseća. U našoj zemlji se sve teže odlučuju da kupe luksuz, ne zato što nemaju para već više iz straha da će besparica biti sve veća. Tako je u protekle dve godine", dodaju.

Većina uvoznika i trgovaca najskuplje robe u Srbiji, ne želi da izađe sa podatkom koliko im je prodaja opala od početka ekonomske krize. Nezvanično, kod većine promet je prepolovljen, a pojedini sada imaju samo dvadeseti deo nekadašnjih pazara.

S druge strane, činjenica je i da i najskuplji proizvod ima svog kupca u Srbiji.

"Svaki put kada dođem u jedan od dva najveća tržna centra u Beogradu, iznenadi me gužva. Verujem da je većina nas došla da pronađe sebi nešto dobro, ali po pristojnim cenama", priča Milena S. iz Novog Beograda.

"Međutim, primetila sam da kroz centar građani prolaze veoma često sa kesama iz radnji sa firmiranom garderobom koja je papreno skupa. Očigledno da i stvari, o kojima većina nas može samo da mašta, ipak, imaju kupce", dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: