Rusi hoće Srbiju u Carinskoj uniji

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu kaže da će se carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana proširiti i na Crnu Goru i Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

18:53

Default images

To su jedine države regiona sa kojima Moskva ima sporazum o slobodnoj trgovini.

"To će biti dodatni podstrek za ulaganja, jer se pored postojećih, otvara i tržište Carinske unije", kazao je Šojgu u razgovoru sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Tri zemlje ZND-a - Rusija, Kazahstan i Belorusija - su uspostavile carinsku uniju, koja je stupila na snagu u leto 2010, a Rusija pokušava u nju da uvuče i Ukrajinu.

Moskva od Kijeva traži da se zauzvrat okrene od EU, ali Ukrajinci su to odbili, navodeći da im je draže da sa tom unijom "sarađuju" nego da budu deo nje.

Podsetimo, Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država (ZND) postigle su sporazum o formiranju zone slobodne trgovine.

"Saglasili smo se danas da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine", rekao je ruski premijer Vladimir Putin.

On je istakao da je posle dugih pregovora, "intenzivnih i konstruktivnih", rešen glavni problem. "Ovim sporazumom će biti uspostavljena dugoročna osnova naših ekonomskih i trgovinskih odnosa", poručio je ruski premijer.

Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: