"Srpski" Fijat će praviti i roboti

Fijatova fabrika u Kragujevcu koristiće u procesu proizvodnje robote najnovije generacije i imaće savremeniju opremu nego fabrika te firme u Poljskoj.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

18:04

Default images

Fabrika u Poljskoj, inače, je jedna od najmodernijih u lancu italijanskog automobilskog giganta.

Podsetivši da je poljsku fabriku Fijat privatizovao 1992. nakon čega je počela sa proizvodnjom malih vozila, generalni direktor fabrike Zdislav Arlet je rekao da danas proizvode četiri modela automobila, a da je plan da se ove godine proizvede blizu pola miliona vozila.

Fijatova fabrika u poljskoj proizvodi modele "panda", "pesto", "ford k", "lančija y".

"U početku smo proizvodili 150.000 automobila godišnje", rekao je Arlet i dodao da je proizvodnja automobila počela godinu dana nakon privatizacije i to modela "fijat uno".

Arlet je dodao da je do danas proizvedeno ukupno 9,6 miliona automobila, od čega je 6,3 miliona namenjeno izvozu na tržišta od Japana do Amerike. To, kako je rekao, tu fabriku u svrstava na drugo mesto po izvozu u Poljskoj.

On je dodao da u fabrici radi oko 5.000 radnika, a do kod 400 kooperantskih firmi radi još 6.000 radnika. "Jedan radnik godišnje proizvede 91 automobil", rekao je direktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: