Popov: Previše penzionera u Srbiji

Ekonomista Zoran Popov kaže da je Fond PIO u krizi iz dva razloga - loše demografske strukture stanovništva ali i opšteg stanja u privredi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

17:58

Default images

Loša demografska struktura jedan je od glavnih razloga pada priliva u Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje, iz tog razloga neće biti moguće da se Fond samofinansira u narednih 25 do 30 godina, ocenio je on.

"Čak i da žene danas počnu da rađaju u proseku po troje dece, tek bi se za 25 do 30 godina demografska struktura promenila, pa je prema tome mnogo lakše obnoviti privredu i rešiti postojeće probleme, nego se uhvatiti u koštac sa demografskim problemom", rekao je Popov.

On je dodao da, i ako bi se dogodilo da trenutno svi nezaposleni počnu da rade, Fond PIO bi morao da se sufinansira iz budzeta zbog velikog broja starih.

Prema Popovu, da bi Fond sam sebe izdržavao morao bi da se dokapitalizuje u iznosu od preko 40 milijardi evra, što je nemoguće u ovom trenutku.

"Da bi Fond normalno funkcionisao morali bi imati tri do 3,5 zaposlena po penzioneru. Na trenutno 1,7 miliona penzionera mi bi morali imati oko pet miliona zaposlenih, a mi imamo ukupno sedam miliona stanovnika", ukazao je Popov i naglasio da je "maksimalni fond stanovništva koji bi mogao da se uposli u Srbiji negde oko 2,5 miliona".
On je istakao da će se situacija donekle promeniti, kada generacije rođene u "bebi bumu" između 1945. i 1955. godine "odumru" prirodnom smrću, ali se ogradio, istakvši da bi najverovatnije i tada država morala da dotira Fond PIO, što uostalom rade i druge zemlje EU.

Međutim, ukazao je, mi se razlikujemo od tih zemalja jer nam je privreda u jako lošem stanju.

"Industrijska proizvodnja nam je danas na nivou od jedne trećine one iz šezdesetih godina, a bruto domaći proizvod (BDP) je na nivou od 70 odsto onog iz sedamdesetih godina. Sa takvom 'trulom' privredom vi ne možete finansirati ne samo penzionere, već i školstvo i zdravstvo i druge oblasti", ukazao je Popov.

On je istakao da država neće dozvoliti da propadne Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) jer bi na taj način "propala" i ona sama.

"To bi bilo približno jednako 'raspadanju' Srbije jer zemlja je napravila neki ugovor sa jednom trećinom svog stanovništva da će primati penziju i oni su redovno izmirivali svoje obaveze i sad država kaže - ja više neću da vam plaćam. Tako nešto nezamislivo je u savremenom svetu", rekao je Popov.
Popov je ocenio kao dobru meru koja se najavljuje da banke ne isplaćuju plate, pre nego što poslodavac uplati doprinose i podsetio da je taj posao ranije radila Služba društvenog knjigovodstva.

On je ipak podsetio da je veliki deo srpske ekonomije u "sivoj zoni" te da finansijska disciplina koja se odnosi samo na jedan deo srpske privrede, neće dovesti do značajnijih rezultata.

Prema njegovim rečima, to što bi banke imale neku vrstu "kontrolne" funkcije nije loše rešenje, naročito u situaciji i kada je u velikom obimu prisutna sistemska korupcija u državi.

Po Popovu dalje uštede u budžetu nisu moguće. "Nešto može da se dobije suzbijanjem korupcije,ali to je relativno malo. Naše jedino rešenje je da država počne da vodi ekonomsku politiku jer mi do sada nemamo nikakvu strategiju ekonomskog razvoja", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: