EPS: Španci bi da ulože milijarde

Vlada i Agencija za energetiku Katalonije i više španskih kompanija odlučile su danas da formiraju grupaciju za nastup na tržištu obnovljivih izvora Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

14:10

Default images

To je dogovoreno danas u Barseloni na konferenciji „Potencijali investiranja u elektroenergetski sektor Srbije“.

Kako je objasnio Bratislav Čeperković, izvršni direktor Elektroprivrede Srbije, španski investitori sa Vladom i Agencijom za energetiku Katalonije na čelu, koji su veoma aktivni u našem regionu, spremni su da ulože više milijardi evra u našu zemlju i saradnju akvitiraju kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji sa EPS. On je naveo da su u protekla dva dana vođeni razgovori sa vrlo uticajnim, svetski poznatim investitorima iz Španije što je značajan napredak u odnosu na dosadašnje ukupne privredne odnose.

“Treba očekivati da će se veliki broj španskih investitora vrlo brzo pojaviti u Beogradu i Srbiji i obići naše resurse”, rekao je on i dodao da je EPS spreman da potencijalnim strateškim partnerima za gradnju novih elektrana omogući sigurnost investicija.

Inače,poslovodstvo EPS-a pozvalo je ulagače iz Španije da ulažu u srpsku elektroenergetiku i budu njeni partneri u projektima u oblasti obnovljivih izvora energije.

Pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Milutin Prodanović je na konferenciji na kojoj su predstavljeni potencijali srpske elektroenergetike u Barseloni rekao da je Vlada Srbije dala podsticajne tarife za korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

Kako je dodao, puno je potencijalnih investitora za dobijanje energetskih dozvola za različite investicije u obnovljive izvore energije.

Prodanović je istakao da su investitori najviše zainteresovani za izgradnju vetroparkova i proizvodnju električne energije u mini hidroelektrane u Srbiji.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo infrastrukture i energetike radi na pojednostvljivanju dobijanja lokacijskih dozvola za izgradnju energetskih objekata. Izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković, predstavljajući srpski elektroenergetski sistem, je rekao da je EPS spreman da potencijalnim strateškim partnerima za gradnju novih elektrana omogući sigurnost investicija.

Čeperković je najavio da će danas u Užicu biti formirano privredno društvo za Obnovljive izvore energije. On je naglasio da je elektroenergetski sistem Srbije najviše napredovao u usklađivanju sa evropskim standardima kako bi Srbija što pre postala deo Evropske unije.

Na konferenciji u Barseloni je istaknuto da je u Srbiji predviđeno više milijardi evra investicija u obnovljive izvore energije.

Kada je reč o investicijama u čistu energiju u svetu, prednjači Kina sa 54 milijarde dolara investicija u prošloj godini, a potom sledi Evropa sa Nemačkom na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: