Da li "Rus" menja "Rumunca"?

Dok autobuski prevoznici iz Vršca imaju više od trideset polazaka, Vrščani mogu da putuju vozom samo rano ujutro popularnim „rumuncem“.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 19.10.2011.

12:50

Default images

Taj voz saobraća samo za Beograd, jer vozovi ne saobraćaju u drugim pravcima.

Izlaz iz nevesele situacije vršački železničari vide u „novim ruskim vozovima“ koji su na probnoj vožnji prošli i kroz ovaj banatski grad, nakon što je nedavno rukovodstvo „Železnica Srbije“ kupilo 12 novih. "Kako će biti podeljeni novi vozovi još nije odlučeno, tako da i mi u Vršcu nestrpljivo iščekujemo odluku rukovodstva. Malo je reći da su nam potrebni, pre bih rekao da su nam neophodni jer trenutno nemamo polazaka za Pančevo i Beograd, izuzev međunarodnog voza pa bi „ruski vozovi“ sigurno vratili putnike na „šine“, ne samo u Vršcu već i u selima koji se nalaze na trasi ka Beogradu", kaže Radovan Lekić, šef vršačke stanice. U svakom slučaju, kako dodaje, mi bismo ih spremni dočekali jer i po sadašnjem redu vožnje imamo četiri polaska, ali nemamo vozove.

Krajem prošle nedelje prvi od dvanaest najavljenih vozova iz Rusije stigao je u Vršac na probnu vožnju, a želja svih u ovoj stanici je da mu ta realacija postane svakodnevna maršruta.

"Novi voz je odličan. Udoban je, savremen i veoma brz za naše uslove. Dozvoljena brzina na pruzi Vršac - Beograd je 100 kilometara na čas, a oni razvijaju do 120 i to znači da bi dolaskom u Vršac, makar jednog od njih, železnica postala najbrže prevozno sredstvo do prestonice", ističe Lekić.

On kaže da je pruga prema Beogradu jedna od boljih u Srbiji, pa bi se iz Vršca do glavnog grada stizalo za sat vremena, uz podsećanje da je vozna karta skoro upola jeftinija od autobuske.

"Putnički saobraćaj jeste komercijalan, ali u ovim uslovima teško je povećati broj putnika. Jedan polazak dnevno ne zadovoljava potrebe građana. Osim toga, problem je što međunarodni voz prolazi kroz dve carinske kontrole, pa zbog toga četo kasni, a to odbija i malobrojne putnike", jada se Lekić.

"Sa ostalim stanicama južnobanatskog regiona i uz podršku opštinskih organa konkurisali smo za IPA programe za studiju izvodljivosti intermodernog terminala u industrijskoj zoni Vršca, a učestvujemo i u projektima međugranične saradnje sa susedima iz Rumunije", naglašava Lekić, dodajući da se nada da će već sledeće godine pričati o velikom broju putnika u „vršačkim“ vozovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: