Zastava oružje snabdeva vojsku SAD?

Kragujevačka fabrika posle pet godina opet na američkom tržištu. Dogovor o izvozu, vredan 13 miliona dolara, vraća nadu u oporavak proizvodnje

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 19.10.2011.

11:02

Default images

Posle petogodišnje pauze, Fabrika "Zastava oružje" vraća se na veliko i prestižno tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Amerikanci nameravaju da kupe karabine iz vojnog programa fabrike u vrednosti od oko 13 miliona dolara.

U "Zastava oružju" kažu da je ovaj posao načelno dogovoren uz posredovanje SDPR, domaće izvozničke kuće za plasman naoružanja i vojne opreme. Dogovor će biti konkretizovan u naredna dva meseca, a u fabrici koja izvozi 95 odsto svojih proizvoda, kažu da je to značajan podstrek za oporavak.

U sindikatu fabrike kažu da novi ugovor garantuje dobar izvozni posao, bolje uslove rada i plate. "Zastava oružje" ponovo se vraća na veliko tržište SAD, posle petogodišnje pauze.

"Reč je o dogovoru oko plasmana karabina na bazi "kalašnjikova". Za razliku od ranijeg dogovora sa "Remingtonom", sada je u pitanju vojni program", kaže Rade Gromović, direktor.

Posle letošnjeg štrajka formirana je radna grupa koja se bavi oporavkom farbrike sa 2.000 radnika.

"Napravljen je petogodišnji plan koji se još usaglašava. Okvirno, potrebno nam je oko 22 miliona evra za nove tehniologije, odnosno ulaganja u novu opremu i mašine, čime bi mogli da ravnopravno konkurišemo na svetskom tržištu", kaže Gromović.

Uz efikasnije izdavanje izvoznih dozvola, što je u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, i ugovore koje već imaju, ovde kažu da bi brzo mogli da stanu na zdrave noge i posluju bez dotacija države.

Višak od 730 radnika biće rešavan kroz socijalni program. Osim što imaju veliki broj administrativnih radnika, problem je i prosek starosti od 48 godina. Gromović kaže da su fabrici, uz nove tehnologije, potrebni i mladi kadrovi.

Osim dogovora sa američkim partnerom imaju i ugovore o izvozu automatskih pušaka i podcevnih bacača granata, vredan tri miliona dolara. Napominju i da izvoz tehnologija u Azerbejdžan ide svojim tokom, a ukupna vrednost tog posla je 26 miliona dolara. Značajan domaći posao za fabriku je ugovor sa Vojskom Srbije vredan oko 300 miliona dinara. U fabrici kažu da će taj posao biti realizovan do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: