Više para od PDV-a, manje od akciza

U periodu januar-septembar budžetski deficit je iznosio 101,3 milijardi dinara, prihodi oko 508,3 milijardi, a rashodi oko 609,6 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

10:25

Default images

Samo u septembru zabeležen je skok naplate od poreza na dodatu vrednost (PDV), neporeski prihodi, a podbacila je naplata prihoda od akciza za oko četiri milijarde dinara.

U septembru su ostvareni prihodi budžeta od 64,3 milijardi dinara, rashodi oko 67,2 milijarde dinara, a ostvaren deficit iznosio je oko tri milijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 56,7 milijardi dinara, neporeski oko 7,6 milijardi dinara, a ovako visoko ostvarenje neporeskih prihoda uzrokovano je najviše uplatom dobiti javnih preduzeća. Prihod ostvaren po osnovu PDV-a u septembru iznosio je 30,2 milijardi dinara.

U septembru je bio karakterističan skok naplate PDV u odnosu na avgust s obzirom na veću potrošnju i privrednu aktivnost.

Prihod po osnovu akciza iznosio je 13,4 milijardi i niži je u odnosu na prethodni mesec budući da je u avgustu uplaćen deo julskih akciza, a ostale kategorije poreskih prihoda su na uobičajenom nivou za ovaj period godine.

Rashodi budžeta u septembru 2011. godine iznosili su 67,2 milijardi dinara, a najznačajnije odstupanje zabeleženo je kod rashoda po osnovu kamata s obzirom da se u seotembru i oktobru otplaćuje najveći deo inostranog duga. Ostale kategorije rashoda beleže uobišajeni nivo izvršenja za ovaj period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: