Mađari neće reći "ne" kandidaturi?

Iduće nedelje usvaja se predlog Zakona o rehabilitaciji, kojim će se rešiti problem sa Mađarima. Samo nasilno mobilisani imaće pravo na povraćaj imovine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

01:10

Default images

Time će se otkloniti i svi nesporazumi iz Zakona o restituciji koji se odnose na status Mađara pripadnika okupatorskih snaga u Drugom svetskom ratu.

Veza između ta dva zakona objašnjena je formulom: ko bude rehabilitovan, imaće pravo i na povraćaj imovine. A rehabilitovaće se samo oni koji su prinudno mobilisani u neprijateljske jedinice i nisu počinili zločine.

Predlog da se putem rehabilitacije obrišu dileme u vezi sa restitucijom potekao je prošlog petka od Ministarstva pravde. Politički krov za ovakvo rešenje dali su, tokom direktnog susreta, šef države Boris Tadić i lider SVM Ištvan Pastor, a ostalo je da radna grupa Vlade formuliše konačan tekst zakona do iduće nedelje. "Zakon o restituciji ne može da se menja, ali smo se sa predsednikom Tadićem dogovorili da se kroz Zakon o rehabilitaciji doradi odredba o kolektivnoj krivici Mađara u Drugom svetskom ratu, odnosno utvrdi pojedinačna odgovornost, kako bi se onima koji nisu činili zločine vratila oduzeta imovina", izjavio je Ištvan Pastor, lider SVM.

On objašnjava da "u praksi to znači da se dokaže imenom i prezimenom ko je kriv, a ko nije, i da se onima koji nisu vrati ono što im pripada".

Ovakav ishod nateraće i Mađarsku da odustane od pretnje vetom na kandidaturu Srbije za članstvo u EU. "Želimo da se odredba što pre usvoji, kako 9. decembra kada će se održati glasanje za kandidaturu Srbije u EU, Mađarska ne bi uložila veto", dodaje Pastor.

"Kada parlament usvoji takav zakon, mi ćemo biti zadovoljni, i onda nema razloga da Mađarska 9. decembra stavi veto prilikom glasanja o statusu kandidata Srbiji, smatra on.
Inače, na jučerašnjem sastanku Odbora za evropske poslove mađarskog parlamenta i Odbora za evrointegracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine još jednom je ponovljen stav zvanične Budimpešte da će blokirati kandidaturu Srbije ukoliko se ne izmeni zakon o restituciji.

Da ne odustaju od te namere, piše Politika, vojvođanskim poslanicima je rekao predsednik tog odbora dr Ričard Horcik i istakao da je to jedinstven stav vlasti i opozicije. On je zakon nazvao "zakonski i politički neprihvatljivim" i rekao da ovu situaciju treba razjasniti, ne ostavljajući prostora za princip kolektivne krivice.

Maja Sedlarević, potpredsednica pokrajinske skupštine, kađe da su "domaćini isticali podršku koju su do sada pružali na putu evropskih integracija Srbije, posebno tokom njihovog predsedavanja Evropskoj uniji, ali i podvukli da je trenutna situacija prouzrokovana usvajanjem zakona o restituciji za njih izuzetno neprijatna".

"Rekla sam da sam sigurna da će biti pronađeno rešenje jer se u zakonu o restituciji ne može govoriti o kolektivnoj krivici niti se taj zakon odnosi na pripadnike bilo kog naroda u celini, i da će svi naslednici pripadnika okupacionih snaga koji su rehabilitovani moći da imaju pravo na restituciju, objašnjava Sedlarević.

Omerović: Ne vraćati ništa Hitlerovim vojnicima

Narodni poslanik i funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović najoštrije je kritikovao izjavu šefa radne grupe za izradu Zakona o restituciji Gorana Radosavljevića, koji je rekao da ne treba svim pripadnicima okupacionih snaga vraćati imovinu.
"U kojoj zemlji na svetu se pripadanicima okupacionih snaga daje ovakvo pravo. Kakve mi to presedane pravimo. Da li to znači da saradnicima okupatora bez problema treba vratiti imovinu", zapitao je Omerović. On je, kao primer, naveo da je svim članovim kvislinške vlade maršala Petena u Francuskoj oduzeta imovina i da nikada nikome nije palo na pamet da im je vrati.

"Ali ćemo mi izgleda ne samo Nedićevoj vladi vratiti imovinu, nego ćemo i Hitlerovim vojnicima sada to omogućiti", rekao je Omerović i zapitao vodili neko računa o građanima Srbije koji su bili žrtve tih fašista i njihovih kvislinga.

"Prvo smo izjednačili partizane i ravnogorce, a sada bi neko želeo da izjednačimo fašiste i antifašiste", poručio je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: