Trećina plate ode za smrzavanje

Poskupljenje gasa za domaćinstva od 10 odsto 1. novembra nateraće još više građana da se ove zime greje na struju jer je to ubedljivo najjeftinije.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 19.10.2011.

02:26

Default images

Primera radi, cela sezona grejanja na struju u stanu od 60 kvadrata košta oko 41.000 dinara, a na gas 16.000 dinara više.

U Agenciji za energetiku navode da će za grejnu sezonu gas koštati prosečno domaćinstvo 56.623 dinara. Najviše problema biće u Vojvodini, gde se gasom greju kuće od po 100 ili 150 kvadratnih metara, pa računi dostižu i 15.000-20.000 dinara mesečno.

Mesečni račun za grejanje domaćinstva od oko 60 kvadratnih metara i potrošnju od oko 300 kubika gasa uvećaće se oko 1.200 dinara, odnosno umesto 12.000 dinara biće oko 13.200 dinara. Budući da je prosečna plata u Srbiji oko oko 38.000 dinara, to znači da trećinu plate valja izdvojiti za grejanje. Nova cena gasa izaziva nezadovoljstvo kod individualanih potrošača gasa jer mnogi još uvek nisu izmirili račune ni za gas potrošen u prošloj grejnoj sezoni i ne vide realne razloge da ovaj energent poskupi, ali i u Srbijagasu jer generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović ukazuje na to da se i novom cenom stvaraju gubici.

Poskupljenje gasa, kaže predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet Radomir Ćirilović, apsolutno je nepotrebno i nije ekonomski opravdano. On kaže da su potrošači spremni da protestuju, a o tome da li će protesta i biti odluku će uskoro doneti Upravni odbor Udruženja.

"Kroz cenu kubnog metra gasa potrošači plaćaju aljkavost i nesposobnost Vlade Srbije i nadležnog ministarstva", kaže Ćirilović i dodaje da su tražili da se analizira stanje u Srbijagasu i "u toj monopolističkoj kompaniji napravi red da potrošači ne bi plaćali cehove stranačkog zapošljavanja i raznih posredovanja u uvozu i distribuciji gasa", ali da ništa nije urađeno.

Takođe, on napominje da individualni potrošači gasa plaćaju i to što veliki potrošači svoje obaveze ili uopšte ne plaćaju ili mnogo kasne, dok građani to ne mogu jer za dug sledi isključenje.

"Zato i smatramo da je odluka o poskupljenju gasa čista trgovina između Vlade Srbije i Srbijagasa, a građani će to umeti da vrednuju kada za to dođe vreme", kaže Ćirilović. Upitan koliko će s novim poskupljenjem gasa od 10 odnosno 15 odsto Srbijagas uspeti da naplati svoja potraživanja od toplana ukoliko one povećaju cenu grejanja, ako ni sa starom cenom nisu uspeli da naplate osam milijardi dinara duga, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije kaže da sumnja da je to moguće, ali ne zato što je gas poskupeo, nego zbog platežne moći stanovništva.

To praktično znači da se mogu očekivati još veća dugovanja prema Srbijagasu jer ko nije imao da plaća račune do sada teško da će imati ubuduće. Kako god bilo, Srbijagas mora da plati gas Gaspromu na vreme. Ostaje da se vidi, kaže Vuletić, da li će toplane povećavati svoje cene i za koliko.

Na pitanje zašto bi neko domaćinstvo koja se greje na drva ili ugalj trebalo da vraća dug od 190 miliona dinara koliko je rebalansom budžeta vlada odobrila Srbijagasu kako bi pokrio razlike između nabavne i prodajne cene gasa, Vuletić kaže, da je to "socijala” koja se deli na sve jer je država, kao vlasnik javnog preduzeća Srbijagas, garant da će novac biti vraćen.

Upravo zato svi poreski obveznici moraju da učestvuju u otplati tog duga i oni koji se greju na gas i oni koji nemaju u svojim kućama čak ni ugrađene radijatore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: