Beku istekao rok za Novosti

Biznismenu Milanu Beku istekao je tromesečni rok za objavljivanje ponude za kupovinu celih beogradskih Večernjih novosti, a da takva ponuda nije objavljena.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 19.10.2011.

01:53

Default images

Komisiji za hartije od vrednosti Srbije, međutim, ne stoje na raspolaganju nikakve dodatne mere, koje bi protiv Beka i njegovih firmi mogla preduzeti, sem onih koje je već preduzela.

Ne može im biti izrečena ni simbolična novčana kazna po Zakonu o privrednim prekršajima jer taj zakon ne dopušta da se takva kazna izrekne stranom pravnom licu. To što je u međuvremenu jedan državljanin Srbije nesporno identifikovan kao vlasnik tih stranih pravnih lica ništa ne menja na stvari, tvrdi advokat i bivši direktor Agencije za privatizaciju Srbije Branko Pavlović. "Komisija za hartije od vrednosti postupila je pravilno kad se rukovodila strogom formom jer, ako bi ulazila u strukturu vlasništva ne bismo imali definiciju stranog pravnog lica“, kaže Pavlović i objašnjava da se definicija stranog pravnog lica zasniva na takozvanoj tački vezivanja, a u ovom slučaju to je sedište pravnog lica, koje je za tri firme u vlasništvu Milana Beka u inostranstvu.

Da je Komisija za hartije od vrednosti postupila drugačije, kaže Pavlović, to bi bilo pravno nategnuto. Mada napominje da je naš zakon takav kakav jeste i da ga takvog treba poštivati, Pavlović kaže da obaveza preuzimanja, kako je definisana u ovom slučaju, ne predstavlja preovlađujuću pravnu praksu u svetu, a i tamo gde postoji predmet je brojnih kontroverzi sa podjednako snažnim argumentima i u prilog i protiv tog rešenja.

Po našem zakonu, naime, svako ko stekne više od 25 odsto akcije neke firme obavezan je da objavi ponudu za preuzimanje svih ostalih akcija ili da proda višak preko 25 odsto. Tako, Milan Beko, preko firmi Trimaks, Ardos i Karamat ostaje vlasnik 62,4 odsto Večernjih novosti, ali sa upravljačkim pravima svedenim na samo 25 odsto. S druge strane, ovim novinama upravlja sada država, koja kontroliše 36,6 odsto akcija te izdavačke kuće.

Prošle nedelje i Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odbila zahtev austrijske firme Ost holding, u vlasništvu nemačke medijske kuće Vac, da joj odobri koncentraciju vlasništva koja bi nastala kupovinom 62,4 odsto Večernjih novosti. Zahtev je odbijen jer Komisiji za zaštitu konkurencije nije dostavljena dokumentacija koja dokazuje po kom pravnom osnovu Vac ovo odobrenje traži.

Vac bi ovakav zahtev mogao da potkrepi postojanjem založnog prava na akcije Novosti, na osnovu koga je eventualno Beku obezbedio novac za kupovinu te firme, ali takav dokaz Komisiji nije dostavljen. Niti se do juče popodne Vac na odluku Komisije žalio, a po zakonu ima rok od tri dana da žalbu podnese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: