"Izbori kao Svetog Petra kajgana"

Insistiranje vlasti na redovnim parlamentarnim izborima koštaće građane Srbije kao svetog Petra kajgana, kaže predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 19.10.2011.

00:53

Default images

Posle najnovije poruke predsednika Borisa Tadića da će izbori biti održani u narednih šest do sedam meseci, što je juče ponovio i lider socijalista Ivica Dačić, postavlja se pitanje koliko će građane u tom periodu koštati namirivanje zahteva stranaka vladajuće koalicije, praktično svih osim DS, koja će svoju podršku vladi nastojati maksimalno da naplate.

Prva cena plaćena je usvajanjem amandmana SVM na rebalans budžeta za 2011, kojim se Vojvodini mora do decembra isplatiti osam milijardi dinara za kapitalne investicije.

Vladajuća koalicija već mesecima ima veoma tanku većinu i kod gotovo svakog zakona koji treba usvojiti postoji problem u nalaženju 126 poslanika koji bi glasali „za“ ili čak dali kvorum. Liberalno-demokratska partija, prethodnih 12 meseci svojevrsni „kec iz rukava“ vladajuće koalicije, odlučila je da više ne glasa za vladine predloge.

Vladimir Goati kaže da će građane Srbije naredni izbori koštati veoma mnogo, i direktno i indirektno. On navodi da je u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti navedeno je da se za stranke izdvaja 0,1 odsto ukupnog budžeta, čime je praktično suma udvostručena.

Goati kaže i da "ovo ispunjavanje zahteva određenih stranaka unapred takođe košta. Tu treba ubrojiti i privatna davanja, odnosno takozvane donacije".

"Mislim da će se svi učesnici u izborima iz petnih žila truditi da kao iz suve drenovine istisnu što više novca od svih potencijalnih takozvanih darodavaca ili filantropa, a u stvari ljudi koji daju da bi kasnije dobili puno više, jer se na to svodi to privatno davanje političkim strankama. Zarad trenutne koristi žrtvovaće se dugoročna dobit društva. Ako se i to uzme u obzir, mislim da će nas izbori koštati kao Svetog Petra kajgana", smatra on.

Predsednik Transparentnosti Srbija upozorava da je već počelo licitiranje ko više traži i ko više daje.

"Ušli smo u jedan osetljiv predizborni rok, gde sve stranke maksimiziraju svoje zahteve i traže od vlade najviše moguće. A vlada se maksimalno trudi da obezbedi što širu podršku i da izađe u susret tim zahtevima, i to već pre zvaničnog početka izbornog nadmetanja, što košta poreske obveznike veoma mnogo", navodi Goati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: