Za pola godine neće biti penzija?

Novac za isplatu penzija ovim bi se tempom mogao istrošiti za pola godine, upozoravaju iz Radne grupe za reformu Penzijskog fonda Srbije.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 19.10.2011.

00:32

Default images

A, koliko je kasa plitka, ilustruju podacima prema kojima je Fond PIO u 2010. po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara!

To znači da su po jednom osiguraniku naplaćeni doprinosi u iznosu od 42.818 dinara za godinu dana (obračunato na najnižu osnovicu) dok je po jednom penzioneru isplaćeno minimalno 100.697 dinara godišnje.

Kada se uzme u obzir da Fond ima skoro dva miliona osiguranika i 1,6 miliona penzionera, jasno se može zaključiti koliki su gubici. Iz tog je razloga Radna grupa poslala Vladi ”pismo o namerama” u kojem najavljuje korake kojima će se pozabaviti u narednom periodu. "I Evropska unija i MMF traže 'dublju' reformu, a ona nije partijsko već prvorazredno državno pitanje. A da penzije ne postanu socijalna kategorija, moguće je postići samo ako Fond dobije status investicionog i garancijskog fonda sa jasno definisanom imovinom", objašnjava Slavenko Grgurević, predsedavajući Radne grupe.

Popis imovine kojom bi Fond mogao samostalno da raspolaže i tako zarađuje novac, umesto da to u njegovo ime čini Vlada, samo je jedan od reformskih koraka. Radna grupa predložila je Vladi i da se konačno uvede disciplina u plaćanje doprinosa, jer su trenutno dugovi prebacili 233 milijarde dinara.

Među zahtevima je i da se pravo na novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć, kao i za telesno oštećenje, prebaci u sistem socijalne zaštite jer je samo u ime ovih naknada u 2010. Fond isplatio 15,5 milijardi dinara. A kao reformski korak predloženo je i izmeštanje obaveze finansiranja zdravstvene zaštite penzionera sa Fonda na budžet Republike.

Iz stope doprinosa PIO pokriva se i zdravstveno osiguranje penzionera od 12,3 odsto na neto isplaćene zarade, objašnjavaju u Radnoj grupi i navode da su ovi transferi Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje 1995. bili 8,3 odsto, a u 2011. su dostigli 10,4 odsto, odnosno čak 48,3 milijarde dinara!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: