Bajatović: Neću da otpuštam višak

U Srbijagasu ima viška zaposlenih, ali ih nećemo otpuštati jer sada proširujemo delatnost i rasporedićemo ih na druga radna mesta, kaže Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 19.10.2011.

00:17

Default images

Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, objašnjava da njihovim otpuštanjem ne bi mogle da se ostvare uštede dovoljne da gas ne poskupi.

Umesto toga, Vlada Srbije odobrila je novo poskupljenje, a Bajatović ističe da je povećanje cena definitivno i da bi gas mogao još da poskupi, ali smatra da Vlada neće dozvoliti novo podizanje cene do kraja grejne sezone.

Nedavno je premijer Mirko Cvetković, dok se još vagalo da li da gas poskupi, rekao da Srbijagas mora sam da napravi uštede jer za to postoji prostor. Bajatović navodi da Srbijagas nema mogućnosti da uštedi na druge načine, bar ne znatno. "Od kada sam došao u preduzeće Srbijagas povećali smo broj zaposlenih za svega 12 ljudi. Da li možemo da uštedimo i na taj način na platama zaposlenih? Možemo, to nije problem, ali to su male uštede", kaže on.

Prvi čovek Srbijagasa navodi da je "učešće plata u našim troškovima svega oko jedan odsto. Imamo druge probleme, a to su pre svega nerealna cena gasa i potraživanja. Samo nam toplane duguju 12 milijardi dinara. To su naši problemi".

"Nije cenu gasa utvrdio Srbijagas kako nam je palo na pamet. Našu matematiku odobrilo je šest ministarstava i Vlada", kaže on i dodaje da gas nije poskupeo od oktobra 2008, iako su više puta to tražili.

"Gas je skup, slažem se, ali na prosečnu platu od 350 evra, sve je skupo", smatra Bajatović navodi da bi "realno, gas trebalo da poskupi bar 35 odsto, ali smo se našli na 10 odsto za domaćinstva i 15 za privredu, jer Vlada želi da zadrži makroekonomsku stabilnost i da, koliko je to moguće, pomogne i domaćinstvima, bolnicama, školama, privredi".

Ne treba prodavati Srbijagas i EPS

Na kritike da je preduzeće dobilo novo kreditno zaduženje od Vlade, u iznosu od 190 miliona evra, on odgovara da ne postoji drugi način da se plati gas, koji 95 odsto uvozimo, nego uz pomoć države i kreditnih zaduženja.
"Sad se gas prodaje za oko 12 dinara ispod realne cene. Godišnje se uveze dve milijarde kubnih metara, što znači da će minus biti 200 miliona evra", objašnjava Bajatović i dodaje da taj minus neće biti moguće pokriti iz profita Srbijagasa. Na pitanje kako trenutno finansijski stoji Srbijagas, direktor tog preduzeća kaže da "realno, mi jedemo sopstvenu supstancu, jer imamo nerealnu cenu gasa i dužnici nam izmiruju potraživanja u roku od 300 dana. Poslednje dve godine završili smo u plusu, ali tako što smo zaštitili svoja potraživanja u firmama, uglavnom preuzimanjem njihove imovine".

Činjenicu da Srbijagas sada gazduje nad 21 kompanijom međi u kojima su i Azotara, Staklara, Petrohemija i Magnohrom, Bajatović obražlaže zime da je "bolje da mi postanemo vlasnici pola srpske privrede, nego da se ona upropasti kroz loše privatizacije, kao što se masovno dešavalo sa firmama prethodnih godina".

”Srbijagas nije kupovao firme, već smo preuzeli upravljanje u onim preduzećima koja su bila privatizovana, loše vođena i danas pod našim patronatom rade", objašnjava on.

Dušan Bajatović kaže i da nije za prodaju Srbijagasa, "jer bi država tako izgubila još jedan značajan mehanizam kontrole privrednih dešavanja u Srbiji. Najmanji problem je prodati kompanije kao što su EPS ili Srbijagas, ali je pitanje šta time dobijamo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: