Srbija i Rusija da šire saradnju

Srbija i Rusija imaju niz mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno u energetici i poljoprivredi, kažu Ivica Dačić i Sergej Šojgu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

19:18

Default images

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, kopredsednici Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, ukazali su na značaj izgradnje gasovoda Južni tok.

Dvojica kopredsednika su najavili da bi do kraja godine mogao biti potpisan dugoročni sporazum o isporuci ruskog gasa Srbiji.

Dačić je rekao da je prioritetni interes da se do kraja godine zaključi sporazum o dugoročnim isporukama privrednog gasa Srbiju, koji bi važio od 2012. do 2021. godine.

Šojgu smatra da je na tom planu urađen "veliki posao za produžavanje ugovora o isporukama gasa", dodavši da misli da će taj sprozum biti potpisan već ove godine.

On je istakao da je Rusija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinski partnera Srbije, navodeći da je spoljnotrgovinska razmena u 2008. godini bila oko četiri milijarde dolara. Razmena je prošle godine iznosila oko 2,5 milijarde dolara, a u prvih osam meseci ove godine 2,2 milijarde dolara.

Dačić očekuje da će obim spoljnotrgovinske razmene do kraja godine biti veći od tri milijarde dolara, ističući da, u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini dve države - "iz godine u godinu radimo na proširivanju lista proizvoda koji su na tom režimu".

Šojgu je kazao da se svi projekti koji su podržali predsednici dve države i dve vlade razvijaju uspešno, navodeći posebno projekte u naftnoj i gasnoj sferi. "Počelo je punjenje gasom skladišta Banatski dvor, stvorena je zajedničko preduzeća zadužena za projektovanej gaosovoda Južni tok...", rekao je on.

Prema rečima Šojgua, postoje velike i dobre perspektive za saradnju u oblasti transporta i obnavljanja lokomotiva i vagona, ali i pravljenje novih puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: