Orbović: Sindikat mora u politiku

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da će se na sednici Veća, 28. oktobra, razmatrati najavljeni politički angažman sindikata.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2011.

19:00

Default images

"Veće je naš najviši organ koji donosi određene odluke, a nakon toga ćemo imati izjašnjavanje", kazao je Orbović.

On je istakao da će nakon 28. oktobra moći da se jasno razgovara o načinu i profilisanju političkog delovanja Sindikata.

SSSS je prošle nedelje saopštio da protesti ne daju rezultate i da zbog toga "sindikati moraju da se umešaju u naredne izbore" i politički angažuju.

"Političkim angažovanjem i učešćem u vlasti, i sa relativno smanjenom energijom, sindikati mogu postići mnogo više kada se donose nove zakonske regulative", navedeno je u saopštenju Informativne službe sindikata.

Prema njihovim navodima, uprkos velikom angažovanju, sindikati u Srbiji nemaju dovoljnu snagu i ne uspevaju da ostvare uticaj na procese donošenja odluka u zemlji i tako spreče eroziju životnog standarda radnika.

Zato je, kako se navodi u saopštenju, SSSS, umesto da bude pasivni posmatrač u "brutalnoj privatizaciji i nemoći države da izvede zemlju iz krize", izrazio spremnost da se aktivno uključi u rešavanje problema.

"Uostalom, politički su se aktivirali i penzioneri, a i poslodavci najavljuju aktivniji ulazak u politiku", podsetili su iz te sindikalne organizacije, napominjući da ideja o političkom angažovanju nije potekla od rukovodstva, već od članstva te sindikalne organizacije.

LDP predlaže partnerstvo sindikalcima

Predsednici Liberalno demokratske partije (LDP) i Saveza samostalnih sindikata Srbije Čedomir Jovanović i Ljubomir Orbović sastali su se u Beogradu, a kako su rekli posle sastanka, tema razgovora nije bilo prikupljanje glasova i političkih poena, već kako da se u Srbiji bolje živi i smanji nezaposlenost.
"Nismo došli po glasove sindikata. Došli smo po nešto što je za nas mnogo bitnije, a to je mogućnost uspostavljanja reda u Srbiji", kazao je lider LDP-a Čedomir Jovanović. On je istakao važnost toga da se u Srbiji smanji nezaposlenost, kao i da se uspostavi red u, kako je naveo, kontroverznim odnosima izmedju poslodavaca, zaposlenih i države. "I poslodavci i zaposleni su žrtve neodgovorne i preskupe države", kazao je Jovanović.

Predsednik LDP-a je sindikatima predložio i neku vrstu partnerstva.

"Predlažem partnerstvo, ali s jasnim planom. Ne obećavamo nova radna mesta, ne obećavamo milijarde investicija. U ovom trenutku smo došli da se dogovorimo oko politike koja će sprečiti dalji razvoj nezaposlenosti", kazao je Jovanović.

On je dodao da se takav dogovor može postići kroz razgovore reprezentativnih sindikata, reprezentativnih poslodavaca i države.

"Ono što sam spreman da garantujem jeste da podrška toj ideji neće ostati mrtvo slovo na papiru, što je po pravilu svaka ekonomska ideja koja je predstavljena sindikatima i za koju je tražena podrška u Srbiji", naveo je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: