Dulić: Posao za desetine hiljada

Izgradnja prvih vetrogeneratora u Srbiji i realizacija investicija u hidroelektrane i biomasu počeće 2012. godine, kaže ministar životne sredine Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2011.

15:21

Default images

Dulić je na konfereniciji "Energija, razvoj, demokratija" kazao da niko u Srbiji nije zadovoljan što investitori u obnovljive izvore enegrije nailaze na administrativne prepreke, ali da se radi na njihovom otklanjanju.

Kada bi bili iskorišćeni potencijali za investicije u obnovljive izvore energije i takozvanu zelenu ekonomiju, u Srbiji bi, prema njegovim rečima, bilo otvoreno nekoliko destine hiljada radnih mesta.

"Otvaranjem radnih mesta u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije smanjili bi se socijalni pritisci, ali trebalo bi da se uradi realna i racionala nivelacija cena elekrične energije", naglasio je Dulić.

Dulić, međutim, nije precizirao da li bi struja trebalo da poskupi ili pojeftini.

On je naveo da Srbija ima potencijale u obnovljivim izvorima koji su ekvivalent 4,2 miliona tona nafte, što može da pokrije 60 odsto potreba zemlje za energijom, i podsetio da je najveći potencijal u korišćenju biomase.

"Srbija planira da do 2015. ispuni uslove o ograničenju emisije gasova staklene bašte iz Kopenhaških kriterijuma", rekao je Dulić.

Srbiji je, kako je ukazao, potrebna pomoć u oblasti ljudskih resursa i prenosa tehnologija znanja, kako bi mogla da se svrsta medju zemlje koje se bore s klimatskim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: