Albanija, mala energetska supersila

Predstavnik Narodne skupštine Albanije Jemin Gjana najavio je da Albanija namerava da postane "mala supersila" u energetic.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.10.2011.

14:56

Default images

On je rekao da Albanija ima velike neiskorišćene potencijale za proizvodnju struje i solarne energije i hidroenergije.

Kako je naveo, to znači da ta zemlja želi da bude izvoznik čiste energije, da obezbedi sigurno snabdevanje i deverzifikaciju izvora energija.

Gjana je na Regionalnoj konferenciji "Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi" naveo da je poslednjih nekoliko godina u Albaniji potpisano 107 ugovora o koncesijama za izgradnju 2290 elektrana. Prema njegovim rečima, Albanija namerava da izgradi energetske konekcije sa Kosovom, Crnom Gorom i Italijom.

Na konferenciji je ocenjeno da je u jugoistočnoj Evropi potrebna čvršća saradnja nacionalnih parlamenata radi realizacije projekata iz oblasti energetike, ekologije, energetske efiksanosti i obnovljivih izvora energije, što će ubrzati evropske integracije zemalja regiona.

U jugoistočnoj Evropi je potreban novi razvojni ciklus -"grin nju dil" za razvoj energetike, za šta je potrebna regionalna saradnja i saradnja parlamenata zemalja regiona, rekao je predsedavajući Komiteta spoljnih poslova parlamentarne skupštine BIH Mirza Kušljugić.

On je ukazao da su potrebne radikalne promene modela energetskog sistema u regionu, koji treba da bude zasnovan na koordinarno regionalnoj saradnji, umesto dosadašnjeg dominanatno nacionalnog modela.

On je ocenio da je za dalji razvoj energetskog sistema regiona, koji treba da bude zasnovan na novoj paradigmi, potrebno doneti prave i hrabre odluke, u parlamentima svake države pojedinačno.

Neophodno je i koordinisano iskorišćenje hidropotencijala, izgradnja regionalne naftne infrastukture, što će doprineti povećanju profita u energetici svake države okruženja,kazao je Kušljugić.

Istakvaši da je potrebno investirati u hidropotencijal zajedničkih reka Drine, Neretve i Dunava i integrisano upravljati slivovima tih reka, predsedavajući parlamenta Crne Gore za budžet i finansije Aleksandar Damjanović je istakao značaj regionalne saradnje u energetici, radi bržeg integrisanja zemalja JIE u EU. On je ukazao da nema političkog i demokratskog razvoja bez regionalne ekonomske i energetske saradnje i bez razmene iskustava nacionalnih paralamenata.

Ceo region, osim BIH i Republike Srpske, suočava se sa deficitom energije, rekao je Damjanović i ukazao da nijedna zemlja regiona pojedinačno ne može biti dovoljno energetski konkurentna, već to može samo region u celini.

On je ponovio da je potrebno donošenje političkih odluka i jaka saradnja parlamenata, zbog realizacije velikih energetskih projekata u naradnih pet do sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: