I mi IT firme za trku imamo

Dve srpske kompanije su se pozicionirale na ovogodišnjim rang listama najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi, koje je objavio Dilojt.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

12:42

Default images

Kompanija MadNet je na listi 50 najbrže rastućih treću godinu zaredom i nalazi se na 45. mestu, dok je kompanija Bitgear Wireless Design Services d.o.o. ove godine prvi put na listi, zauzevši 10. mesto u kategoriji Zvezde u usponu.

Ovogodišnji pobednik je rumunska internet kompanija Vola.ro Student Adventures S.R.L., koja se po prvi put našla na listi 50 brzorastućih tehnološskih kompanija centralne Evrope i koja beleži petogodišnji rast prihoda od 6219 odsto ( od 2006. do 2010).

Poljska firma Selvita S.A. je najbolje plasirana kompanija na listi Zvezde u usponu.

Prosečan petogodišnji rast najbrže rastućih centralno evropskih kompanija na listi je 1068 odsto, što je u odnosu na prošlogodišnji rast (967 procenata) znatno povećanje. Ovo je izuzetan rezultat imajući u vidu nepovoljnu poslovnu klimu u kojoj su kompanije uspele da dostignu tako brz razvoj, saopštio je Dilojit. Većina kompanija sa najbržim rastom dolazi iz Poljske, čak njih 20 se našlo na listi. I ove godine, veoma dobro su na listi zastupljene Mađarska sa 10 kompanija, Češka sa 8 i Rumunija sa 7 kompanija.

Zauzevši 22 mesta, softverske kompanije i dalje dominiraju listom. Prate ih kompanije čije je poslovanje u vezi sa internetom, dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri. Slično kao prošle godine, 7 od 10 najbrže rastućih kompanija priprada internet sektoru.

Segment, u kome se u narednom periodu očekuje visok rast je klaud kompjuting (cloud computing), a ukoliko posmatramo aktuelne trendove na tržištu, kao i energetske ciljeve koje je Evropska unija postavila za 2020. godinu, vrlo je verovatno da će u narednom periodu visok rast ostvarivati kompanije čija je delatnost u vezi sa uštedama energije i efikasnošću.

Lista 50 najbrže rastućih je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Dilojitu, pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih pet godina veći od 50,000 evra, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.

Uslovi za listu Zvezde u usponu bili su godišnji prihod veći od 30 hiljada evra u poslednje tri godine. Kompanije su na listama rangirane na osnovu petogodišnje odnosno trogodišnje stope rasta prihoda.
Dilojitovi eksperti su verifikovali prijave kompanija, upoređujući ih sa pokazateljima iz finansijskih izveštaja. Dilojit nije sproveo reviziju niti finansijsku analizu u prijavljenim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: