EBRD "srozao" prognozu našeg rasta

Evropska banka za obnovu i razvoj smatra da je ekonomija Srbije stabilizovana, ali da je rast i dalje slab i da će iznositi 2,1 odsto ove i sledeće godine.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.10.2011.

12:30

Default images

Banka je u julskoj prognozi očekivala da će srpska ekonomija ojačati 3,3 odsto u 2011. i 4,1 odsto u 2012.

Predizborna potrošnja mogla bi da pruži podršku kratkoročnom ekonomskom rastu, ali i dalje ostaju veliki rizici, uglavnom zbog izloženosti Srbije evrozoni, navedeno je u najnovijem izveštaju EBRD o regionalnim ekonomskim izgledima.

Inflacija u Srbiji ostaje iznad nivoa u ostalim zemljama u regionu. Inflaciju u Srbiji u 2011. godini EBRD procenjuje na 11,3 odsto. Prema očekivanju EBRD, ekonomski rast u zemljama južne i istočne Evrope iznosiće 1,7 odsto u 2011. i 1,6 procenata u 2012, s tim što je projekcija stope rasta u idućoj godini snižena za više od dva procentna podeoka u odnosu na prognozu iz jula. Prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu u celom regionu koji pokriva EBRD, a koji obuhvata 29 zemalja od centralne Evrope do centralne Azije, snižena je na 4,5 odsto, sa julske prognoze od 4,8 odsto, dok se u 2012. očekuje rast od 3,2 odsto, što je značajno niže od ranije prognoze od 4,4 odsto.

Sniženje projekcije za 2012. odraz je izgleda znatnog usporavanja rasta u zemljama centralne i jugoistočne Evrope koje su naročito osetljive na stresove u zoni evra.

EBRD je takođe snizila prognozu ekonomskog rasta u centralnoj Evropi i baltičkim zemljama u 2012. na 1,7 odsto, sa 3,4 odsto, koliko je ocekivano u julu zbog tesne povezanosti tog regiona sa evrozonom.

Ekonomski rast u Rusiji i drugim članicama Zajednice Nezavisnih Država (ZND) manje je pogođen događajima u evrozoni i očekuje se da i dalje bude prilično jak. Rast ruske ekonomije će ostati prilično jak zahvaljujući očekivanju povećanih cena sirovina zbog tražnje na tržištima u naglom usponu. EBRD očekuje da ruska ekonomija ojača četiri odsto u 2011. i 4,2 odsto u 2012.

Takav razvoj u Rusiji pružiće podršku ekspanziji privrede i u zemljama ZND koje nisu izvoznice sirovina, a koje zavise od izvoza u Rusiju i doznaka od radnika privremeno zaposlenih u toj zemlji. Kao rezultat, ekonomski rast u istočnoj Evropi i regionu Kavkaza i centralne Azije usporiće u 2012. za svega 0,7 odsto u odnosu na prognozu iz jula, ukazano je u izveštaju.

Kad je reč o Turskoj, ekonomski rast te zemlje će u idućoj godini znatno usporiti, na 2,5 odsto, sa 4,5 odsto koliko je očekivano u julu, kao posledica pada priliva kapitala i smanjenja kreditiranja, kao i zbog smanjenja izvozne tražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: