EU: Roba iz Srbije još bez carine

Evropska unija je odlučila da produži režim bescarinskog uvoza robe iz zemalja Zapadnog Balkana do 2015. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2011.

08:50

Default images

Evropski parlament je usvajanjem uredbe potvrdio tu odluku koja će se primenjivati retroaktivno od 1. januara ove godine.

Reč je o skoro svim proizvodima iz zapadnobalkanskih zemalja koje tu povlasticu uživaju još od septembra 2000. Celokupan zapadnobalkanski izvoz u EU predstavlja manje od jednog odsto ukupnog uvoza država Unije.

Za Srbiju, isto kao i za ostale zemlje regiona koje već primenjuju prelazne trgovinske mere o postepenom ukidanju carina i kvota s EU u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, biće usaglašen taj trgovinski prelazni sporazum i režim praktično slobodnog uvoza u EU.
To bi značilo da će većina proizvoda biti pod prelaznim trgovinskim režimom, a biće još uvek na snazi ograničenja za EU neke "osetljive proizvode", pa će biti zadržane nešto promenjene kvote za uvoz vina, bejbi-bifa i ribe iz Srbije.

Najviše bi otud koristi od nastavka tog režima imalo Kosovo, jer nema nikakav ugovorni odnos s EU. Ali izvoz Kosova u EU je izuzetno nizak i u prošloj godini je iznosio sto miliona evra, dok je uvoz iz EU na Kosovo dostigao 600 miliona evra.

Srbija je, prema podacima EU, u 2010. u zemlje evropske dvadesetsedmorice izvela robe u vrednosti od 4,1 milijarde evra, a uvezla za 7,4 milijarde evra, dok je hrvatski izvoz bio 4,9 milijardi evra, a uvoz 10,3 milijarde.

Crna Gora je u 2010. u Uniju plasirala proizvode u vrednosti od 200 miliona evra, a uvezla za 500 miliona evra, a Bosna i Hercegovina je izvezla robe u vrednosti dve milijarde evra, dok je uvoz iz EU iznosio 3,1 milijardu evra.

Vrednost izvoza Makedonije na tržište Unije u prošloj godini je bila 1,7 milijardi evra, a uvoza 2,4 milijarde, dok je Albanija izvezla robe za 900 miliona evra, a uvoz iz EU je bio 2,1 milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: