Rehabilitacija rešava restituciju?

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor kaže da se nazire rešenje za probleme izazvane Zakonom o vraćanju imovine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

00:16

Default images

On dodaje i da je zadovoljan razgovorom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o tom problemu.

"Nepravde iz tog zakona nedvosmisleno će se ispraviti kada uskoro bude usvojen zakon o rehabilitaciji, koji je u septembru povučen iz procedure", rekao je Pastor.

SVM je, inače, oštro kritikovao Zakon o vraćanju imovine, uz ocenu da se njime svi Mađari proglašavaju kolektivno krivim za ratne zločine u Drugom svetskom ratu. Stranka je podnela i inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog pravnog akata, jer je "SVM ubeđen da zakonska odredba, koja potvrđuje princip kolektivne krivice, predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da nije u saglasnosti s više odredbi Ustava Srbije i važećim zakonima".

Pastor je rekao da su Tadić i on ocenili da se preciznom formulacijom u zakonu o rehabilitaciji taj problem može rešiti "na trajan i prihvatljiv način".

"Na taj način možemo da otklonimo sve napetosti i opasnosti koje su se nagomilale u proteklim nedeljama. U svakom slučaju, ovo je poučna priča, jer ako se ne razgovara blagovremeno i trezveno, to može da izazove vrlo negativne posledice", kazao je Pastor.

Tadić: Srbija ne reaguje na ultimatume

Zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske, niti protiv bilo koje druge etničke zajednice, kaže predsednik Srbije Boris Tadić i poručuje da Srbija ne reaguje na ultimatume i pretnje vetom.
"Potrebno je mađarskim partnerima u Evropskoj uniji i Savezu vojvođanskih Mađara dati dodatna pojašnjenja i verujem da nikakvog razloga za konflikt nema. Možda oni imaju pogrešne informacije i sagledavanja", kazao je Tadić. On je naveo da ne reaguje na način komunikacije koji je ultimativan i koji podrazumeva pretnju bilo kakvim vetom i poručio da Srbija na takav ultimatum neće reagovati.

"Sugerišem svima u svetu i domaćoj politici da se manu bilo kakvog vetiranja i uslovljavanja Srbije, postavljanja ulitimativnih uslova, jer ne reagujemo na tako nešto", poručio je Tadić.

On je podsetio na činjenicu da je Evropska komisija ocenila da srpski Zakon o povraćaju imovine i obeštećenju nije usmeren ni protiv Mađarske, niti protiv bilo koje etničke zajednice u Srbiji i da to treba obrazložiti mađarskim partnerima.

I šef radne grupe za izradu Zakona o restituciji Goran Radosavljević kaže da se ucenama ne mogu otkloniti nesporazumi sa Mađarskom u vezi sa zakonom o restituciji.

On je prezicirao da je sporno pravo na kompenzaciju za pripadnike okupacionih snaga tokom Drugog svetskog rata, budući da je Odbor nacionalnog jedinstva mađarskog parlamenta ukazao da predvidjeno rešenje diskriminiše mađarsku zajednicu.

"Slažemo se sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara da ne treba svim predstavnicima okupacionih snaga da se vrati imovina već samo onima koji su nasilno odvođeni", kazao je Radosavljević i ponovio da pripadnicima okupacionih snaga, koji su činili zlodela tokom rata, ne treba da se vrati imovina.

Radosavljević je dodao da ima više mogućnosti za izmenu zakona o restituciji i bi trebalo da se nađe forma prihvatljiva za mađarsku stranu, Srbiju, ali i većinu u parlamentu jer bez nje ne može da se promeni zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: