Ko je pobedio: Beko ili Grad?

Plaćenim oglasom u nekoliko medija, Luka Beograd je objavila da je sedmogodišnji spor sa gradom, presudom Vrhovnog kasacionog suda okončan u njihovu korist.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Utorak, 18.10.2011.

01:47

Default images

To je zapravo samo upućivanje Grada da iz zemljišno knjižnog postupka pravo korišćenja spornog zemljišta utvrdi u parnici, tvrde u Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Pravobranilaštvo ističe da se "Vrhovni kasacioni sud u ranije vođenom zemljišno-knjižnom postupku nije bavio pitanjem prava korišćenja na predmetnom zemljištu, jer to i ne može u ovoj vrsti vanparničnog postupka, već samo ceni ispunjenost formalnih uslova za vođenje revizijskog postupka“. Kako Danas piše, Vrhovni kasacioni sud konstatovao je da nema procesnih mogućnosti da se vodi postupak po reviziji jer je Grad, kada je pre sedam godina podnosio zahtev za knjiženje, propustio da označi vrednost postupka, pa je najviša sudska instanca našla da je to procesna smetnja koja brani da se revizija uzme u razmatranje i prepustio je parničnom sudu da konačno utvrdi pravo korišćenja na zemljištu.

"Parnica je pokrenuta oktobra 2010. godine i još uvek je u toku. Jedina odluka koja je u ovom sporu doneta do sada, jeste odluka u korist grada - Viši sud je doneo, a Apelacioni potvrdio privremenu meru kojom se Luci zabranjuje bilo kakvo raspolaganje na 161 katastarskoj parceli", navodi se u saopštenju Pravobranilaštva.

Privremena mera je doneta jer je tužilac dokazao da postoji opasnost od nastanka nenadoknadive štete, a Luci Beograd zabranjeno je raspolaganje lučkim zemljištem.

U Luci, međutim, podsećaju da je Vrhovni kasacioni sud konačna instanca u ovom sedmogodišnjem sporu.

"Koristimo priliku da ukažemo na to da je to jedini sudski spor koji je Grad vodio protiv Luke. Tek kada je postalo više nego jasno da su izgubljene sve šanse, nakon tri presude donete u korist Luke Beograd, Pravobranilaštvo je nedavno zasnovalo potpuno nov spor, ovoga puta u tzv 'tužbi za utvrđenje'", kažu u Luci Beograd i dodaju da smatraju ovaj potez nekorektnim, jer je očigledno da je Grad posle sedam godina iskoristio sve svoje dokaze i najjače argumente...

"Ili je možda Pravobranilaštvo ipak ostavilo te najjače dokaze za nove sporove koji će trajati sledećih sedam godina?! Ponavljamo da Pravobranilaštvo pokušava da dokaže svoje pravo na Ugovoru od pre 30 godina, koji nikada nije stupio na snagu, zbog čega je sud smatrao da takav ugovor nije podoban za upis prava korišćenja od strane Grada", navodi Tijana Munišić, direktor PR-a i komunikacije u Luci Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: