Struja nam je najjeftinija u Evropi

Cene struje u Srbije su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama električne energije u regionu koje su za 30 do 40 odsto više, kažu u EPS-u.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

01:00

Default images

Tako bi se otvorilo tržište i privukle investicije u energetski sektor, objašnjava izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković.

Cene struja u Srbiji su nekonkurentne i koriste se u socijalne svrhe što nije dobro za razvoj energetskog sektora, istakao je on.

On je kazao da treba preduzeti nešto u vezi izrade socijalnih karata kako bi se tačno utvrdilo kome je zaista potrebna pomoć i subvencije za plaćanje računa za električnu energiju. Čeperković je dodao da je jedan od problema i to što oko 65 odsto od ukupne potrošnje struje, tokom zimskog perioda, građani koriste za grejanje.

On je rekao da je potrebno raditi na povećanju energetke efikasnosti i većem iskorišćenju obnovljivih izvora energije, ukazujući EPS trenutno radi na razvoju energetskih postrojenja ukupne snage od oko 1.000 megavata koji će raditi na obnovljive izvore energije.

Čeperković je izrazio očekivanje da će uskoro biti više grinfild investicija u energetski sektor Srbije s obzirom na to da se u energetici uspešno sprovode direktive i standardi EU.

Ambasador Srbije u Norveškoj i Islandu Milan Simurdić smatra da Srbija nema dovoljno konkuretan energetski sektor i ponovio da cene u energetskom sektoru služe za socijalne svrhe što treba promeniti.

On je kazao da prema izvštaju Evropske komisije o napretku Srbije u članstvo u EU naša zemlja treba da učini dodatan napredak u podizanju konkurentnosti u energetskom sektoru i u ispunjenju obaveza da se do 2020. godine oko 20 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora.

Simurdić je ukazao da energetika treba da posluži za jačanje regionalne saradnje radi bržeg članstva zemalja regiona u EU , što će istovremeno doprneti privlačenju investicija u energetski sektor. On je istakao da je neophodno regionalno infrastrukturno povezivanje, kao i veće iskorištenje obnovljivih izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: