Tadić: Nova radna mesta pre izbora

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da se pregovara se o kapitalnim investicijama i dodaje da oni koji nameću atmosferu izbora guraju investitore iz Srbije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.10.2011.

18:14

Default images

On smatra da prevremeni izbori nisu planirani i da ne vidi zašto se pravi takva atmosfera vanrednog stanja u zemlji.

"Do izbora ima još mnogo, mnogo meseci. Za sedam, osam meseci može mnogo toga da se uradi. Mogu da se dovedu investitori, da se izgrade putevi, da se otvori na stotine ili hiljade radnih mesta", rekao je Tadić.

Tadić je zapitao: "Kome je u interesu kreiranje atmosfere vanrednog stanja?” i dodao da "u vandrednom stanju niko ništa nije dobro učinio".

On je pozvao da se ne propusti šansa koju Srbija ima, a na medije je apelovao da daju pozitivan zamah razvoju.

Zavisimo od uvoza nafte i gasa, ali imamo svoje šanse

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija uvozno zavisna kada je reč o nafti i gasu, ali nije zavisna kada je reč o drugim izvorima energije - uglju, biomasi i struji.
"Da bi se smanjila uvozna zavisnost važno je posvetiti pažnju alternativnim izvorima energije", rekao je Tadić, ukazujući da je u tom smislu posebno interesantna biomasa. On je istakao da Srbija ima neiskorišćene kapacitete kad je reč o biomasi i dodao da Vlada Srbije i odgovarajuća ministarstva moraju da sagledaju kapacitete u ovoj oblasti. Predsednik Srbije je rekao da Srbija, u trouglu između Evrope, Bliskog istoka i Kaspijskog basena, podržava saradnju između proizvođača energenata, tranzitnih država i potrošača. "Stabilno snabdevanje energentima je osnov industrijskog razvoja", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da Srbija ima značajne kapacitete za proizvodnju elektirčne energije, ocenivši da je sada pravi trenutak za investiranje u proizovodne kapacitete i modernizaciju postojećih, posebno pomenuvši termoelektrane.

"Najskuplja je ona energija koja se ne upotrebljava i najskuplje su one elektrane i hidroelektrane koje nisu izgrađene", zaključio je predsednik Srbije.

On je zbog svetske ekonomske krize ukazao na značaj veće energetske efikasnosti, dodavši da je zbog toga potrebano da zemlje regiona planiraju jedinstvenu energetsku politiku.

Države Zapadnog Balkana, regiona izuzetnog geostrateški položaja kad je u pitanju korišćenje energije, mogu da obezbede industrijski razvoj i stabilnost samo ako budu radile zajedno i vodile zajedničku energetsku politiku, kaže on.

"Samo zajedničkom energetskom politikom možemo podići efekat pozitivnog dejstva, smanjiti uvoznu zavisnost po pitanju energenata i doprinositi makroekonomskoj stabilnosti naših država", rekao je predsednik Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: