Otupela srpska giljotina propisa

Suvišna i komplikovana administracija jedna je od zamerki koje je Evropska komisija navela u preoporuci za kandidaturu Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2011.

18:28

Default images

Birokratija, po mišljenju Brisela, značajno otežava poslovanje u Srbiji. I srpski privrednici upozoravaju da ima mnogo besmislenih propisa.

Čekanje, popunjavanje, plaćanje - tri ustaljene radnje Srbiji, a sve su vezane za nagomilane propise koje je donela država a koji otežavaju funkcionisanje pravnih ali i fizičkih lica.

“Moja firma ima 50 maloprodajnih objekata tipa kiosk. Obaveza moje firme je bila da obezbedi 50 poslovođa koji će prisustvovati zatvaranju svakog dana svake radnje što je nemoguće, neizvodljivo, neracionalno i necelishodno, kaže Dragan Vidaković iz Zrenjaninskog poslovnog kluba. Komplikovani propisi u Srbiji idu toliko daleko da su građani i privrednici obavezni da uoče greške koje su napravili poreski službenici jer u suprotnom mogu biti kažnjeni.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, navodi da je “fizičko lice ili privredni subjekat u obavezi da pošto ustanovi tu grešku prikupi dokumentaciju kako bi dokazao da je grešku napravio državni organ i da podnese zahtev kojim se traži da se ta greška ispravi i da sačeka određeno vreme da ta greška bude ispravljena”.

Ni krupni srpki kapitalisti nisu pošteđeni birokratije, pa tako firma Miodraga Kostića već dve godine čeka dozvole za gradnju vetroparkova.

“Jednostavno ne znate na koju stranu da idete i kako da donesete odluku kad imate zakonske, podzakonske akte, ranije propise, novije propise i tako dalje”, kaže Kostić.

On smatra ”da je to nedostatak dobre organizacije. Ne mislim da političari treba da donesu odluku o toj organizaciji vec treba eksperti da dođu i preseku. Tu nema nikakve politike već je to stvar praktičnog funkcionisanja ove nacije”.

Posle dve godine sprovođenja, srpska giljotina propisa je otupela. Od 340 preporuka za lakše poslovanje, petina nije usvojena, a Evropska komisija u izveštaju kritikuje Srbiju zbog komplikovane administracije koja opterećuje poslovni ambijent.

“Insistiramo na seči propisa koja je počela 2009. jer ljudi svakodnevno trpe zbog komplikovane administracije, grešaka koje se tu prave ali i zbog procedure koja nastaje novim propisima i zakonima koji se usvajaju”, kažu u NALED-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: