Izbori će koštati 20 miliona evra

Predstojeći izbori su sve češća tema. Ali ne interesuju nas sve iste stvari. Dok političare zanima ko će sa kim - građani žele da znaju koliko će sve da košta.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

19:06

Default images

Možda se datum održavanja izbora još ne zna ali svi vesnici predizborne kampanje su tu.

Teške reči, fizički okršaji, jer su sinoć napadnuti aktivisti DSS dok su lepili plakate, saopštava ta stranka, ali i licitiranje ko bi sa kim mogao u koaliciju.

Ivica Dačić, lider SPS-a i zamenik premijera, kaže da “kada je reč o drugim strankama, ja se tu uopšte ne obazirem. Onoliko će vas voleti svako koliko ste mu potrebni. Tako je bilo i na svim prošlim izborima. Ja apsolutno u tim stvarima nisam sentimentalan. Datum raspisivanja izbora, javnost uveliko dovodi u vezu sa devetim decembrom i odlukom evrospkih ministara o potvrđivanju statusa kandidata. Ali pored datuma izbora i mogućih koalicija, nas je zanimalo koliko će nas oni koštati.

“Kada je reč o troškovima kampanje mislim da je to hipotetičko pitanje s obzirom da su doneti novi propisi. Mi smo na prošlim izborima potrošili možda najmanje sredstava i to se neće promeniti ni ovog puta, navodi Dačić.

U međuvremenu pitali smo da li u budžetu ima novca jer izbori organizaciono i uz izdvajanje novca za kampanje stranaka koštaju oko 20 miliona evra.

Marko Blagojević iz CESID-a objašnjava da “cena koštanja izbora zavisi od puno faktora. Između ostalog i od toga koliko je izbornih lista kandidovano jer svaka izborna lista ima pravo na svog predstavnika u biračkom odboru, a to može bitno da utiče na cenu koštanja izbora“.

Ima 8,5 hiljada biračkih mesta i svako od izbornih lista ima pravo na svog predstavnika na svakom od tih izbornih mesta. Država pokriva nadoknadu za te ljude. I to je najveći pojedinačni trošak. Sem toga u troškove ubrajamo i cenu koštanja glasačkog materijala i troškove koji su u neposrednoj vezi sa sprovođenjem izbora“, kaže on.

Prema mišljenju profesora FPN-a Zorana Stojiljkovića, 20 miliona evra je iznos koji je i ranijih godina bio u opticaju.

“Uz ono što stranke dobijaju u proseku kroz 0,15 odsto što je između pet i sedam milona evra i činjenicu da će ovoga puta i kontrole i organizacije imati neku stavku to je iznos koji bi mogao biti relativno realan“, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: