Zeleni traže Srbiju bez GMO

Stranka Zeleni Srbije zatražila je podršku za potpunu zabranu proizvodnje, uvoza, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

15:26

Default images

Ta stranka je pozvala povodom 16. oktobra - Svetskog dana zdrave hrane, sve relevantne političke faktore i stručnu javnost da podrže Predlog zakona kojim se traži potpuna zabrana proizvodnje, uvoza, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama.

Kako je saopštila ta stranka, Predlog zakona će zajedno sa Peticijom protiv genetski modifikovanih organizama koju je potpisalo više od 35.000 građana Srbije, uskoro biti predat Skupštini Srbije. "Ne smemo dozvoliti proizvodnju, uvoz, korišćenje i stavljanje u promet genetski modifikovanih organizama i proizvoda, koji izrazito nepovoljno utiču na zdravlje ljudi i ugrožavaju prirodnu raznovrsnost, po kojoj je Srbija jedan od šest centara biodiverziteta na evropskom nivou", navodi se u saopštenju.

Zdrava, organska i po ekološkim principima proizvedena hrana je komparativna prednost Srbije na svetskim tržištima, a ujedno i razvojna šansa za srpsku poljoprivredu, navode Zeleni Srbije.

"Srbija, sa svojim poljoprivrednim potencijalima može da proizvede dovoljno hrane za još dve zemlje svoje veličine, da nahrani preko 20 miliona ljudi. Naša zemlja treba da se orijentiše u potpunosti na proizvodnju organske i zdrave hrane, da iskoristi prednosti plodnog zemljišta i povoljne klime koje su nam date", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: