Vozači bez prava na tužbu i naknadu

Vozači koji smatraju da su ih osiguravajuće kuće oštetile kartelskim dogovorom, nemaju pravo na tužbu i naknadu štete, tvrde advokati.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

12:57

Default images

To što je Upravni sud potvrdio da je 11 osiguravajućih kuća postiglo sporazum kojim je ometana konkurencija u oblasti osiguranja vozila, daje za pravo samo državi da te kompanije kazni. Novac bi išao direktno u budžet Srbije.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su Udruženje osiguravača i osiguravajuće kuće stopirale mogućnost naplate kasko osiguranja za više godina unapred kod vozila kupljenih na lizing. To je bilo, kako navode, direktno mešanje udruženja u politiku kompanija koje treba da odlučuju samostalno.

Osiguravači su ukinuli i poklone osiguranicima i odloženo plaćanje, čime je dodatno narušena konkurencija. Takođe, Upravni sud je potvrdio da su se osiguravači dogovorili o istoj ceni obaveznog osiguranja, ali se od toga odustalo, kako tvrde u Komisiji, zbog izmene zakona.

Advokat Mladen Avramović kaže da vozači nemaju pravo na odštetu.

"Vozači su osiguranjem automobila ušli u ugovorni odnos i platili uslugu i tu pojedinac ne treba da očekuje nikakva prava. Država može da izrekne kaznu osiguravajućoj kući i na taj način pokuša da omogući konkurenciju", kaže Avramović.

Advokat Sava Anđelković smatra da kartelski dogovor treba da stvori prostor za obeštećenje.

"Ovde se jasno vidi dogovor osiguravajućih kuća o uslovima poslovanja. Na slobodnom tržištu konkurentnost predviđa da kompanije samostalno odlučuju o ceni i uslovima i nema prostora ni za kakav dogovor", kaže Anđelković.

On ističe da ugovori nastali dogovorom nikako ne idu u korist klijenata.

"To je tipično otimanje novca od ucenjenih građana koji su morali da osiguraju vozila. Zbog toga treba da postoji osnov da potrošači traže i dobiju naknadu štete. U Zakonu o obligacionim odnosima jasno stoji da obeštećenje treba da postoji ukoliko se utvrdi da su građani platili više nego što je trebalo", smatra Anđelković.

U Komisiji kažu da novac od kazne ide direktno u budžet.

"Građani mogu da tuže osiguranja, ali malo je verovatno da bi povratili novac. Moglo bi se ići na vansudska poravnanja, tj. da im osiguravajuće kuće ponude popust za naredno osiguranje ili sličnu beneficiju", kaže sagovornik Blica iz Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: