Porezi i doprinosi uslov za plate

Prva obaveza preduzeća uskoro će biti da uplati poreze i doprinose, a zatim plate.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

13:06

Default images

Kontrola će se za početak obavljati kod banaka, odnosno, zarade neće moći da se podignu dok ne „legnu“ obaveze za socijalno i zdravstveno.

Takođe, počeće da se primenjuje i novi sistem naplate i kontrole doprinosa preduzeća. Pre svega, firme će morati da uplaćuju obaveze za svakog zaposlenog pojedinačno, a ne zbirno, kao što je to do sada bilo.

To najavljuje Dejan Vidojević, pomoćnik direktora sektora za razvoj u Poreskoj upravi i ističe da će Centralni registar koji će verovatno početi da radi tokom sledeće godine prvenstveno biti dobar za građane, jer će u svakom trenutku moći da provere da li im i koliko poslodavac uplaćuje doprinose. Ne mogu se isplaćivati plate, a da se ne uplate doprinosi, zaključio je Upravni odbor Fonda, upozorivši da veliki sistemi duguju Fondu 214 milijardi dinara i ocenio da nas fiskalna nedesciplina vodi u grčki scenario.

Trenutno se penzioni fond dotira sa 45,75 odsto iz budžeta.

Bolja naplata doprinosa za penziono osiguranje, prenos plaćanja zdravstvene zaštite penzionera sa PIO fonda na državu, prebacivanje naknade za tuđu negu i pomoć u sistem socijalne zaštite, omogućavanje PIO fondu da raspolaže svojom imovinom, kao što su banje, predlozi su za strateško restrukturiranje PIO fonda koji su usvojeni na Upravnom odboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: