Zbog plate sad svi hoće u rudare

Do pre dve godine, srpski rudnici uglja sa jamskom eksploatacijom, među njima i Soko u Čitluku, vapili su za rudarima.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

04:16

Default images

U međuvremenu, sve se promenilo, pa poslednjih meseci traje prava opsada ovog ugljenokopa, udaljenog petnaestak kilometara od Sokobanje.

Tako, naprimer, za najmanje plaćeno mesto, nekvalifikovanog jamskog vozača, u red za prijem stane i po deset kandidata.

Čak ni činjenica da je zbog metana, prisustva ugljene prašine i vode, jama rudnika Soko najopasnija u Evropi, nije prepreka za uglavnom mlade Sokobanjce, Aleksinčane i Knjaževčane, da svoju šansu za sigurnu zaradu i preživljavanje, vide u kopanju "crnog zlata" u podzemnim lavirintima ovog ugljenokopa koji su donedavno obilazili u širokom luku. "Drugog izbora nisam imao, posle deset godina bezuspešnog 'dežuranja' na šalterima tržišta rada. Sramota me je bilo da i dalje tražim pare od roditelja da bih platio piće devojci. Otišao sam u rudnik i dobio posao. Ostali rudari su me prihvatili. Teško jeste, ali sada imam svoj dinar", kaže Aleksinčanin Milan Đ.(30), naglašavajući da roditelji još ne znaju gde radi.

Kako pišu Novosti, u ovdašnjoj jami rade čak i neki sa fakultetskom diplomom (dok čekaju posao u struci) kao i jedan bivši oficir Vojske Srbije.

"Interesovanje je iznad svakog očekivanja, tako da sada nemamo problema sa radnom snagom u jami. Inače, punoletstvo je obavezno, ali smo, zbog ovolike, da tako kažem, navalice, kao jedan od kriterijuma za prijem na posao morali da uvedemo starosnu granicu od 40 godina", kaže Ilija Knežević, direktor rudnika Soko.

U zavisnosti od ispunjenja norme i radnih dana, jamski vozač ovde mesečno može da zaradi oko 40.000, PK rudar 45.000 do 50.000, a KV kopač od 55.000 do 60.000 dinara. Spoljni radnici zarađuju znatno manje, ali svima mnogo znači što se plate redovno isplaćuju.

Soko je sa još sedam rudnika u sastavu JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica. U njemu trenutno radi 598 radnika, od kojih 375 onih čije je radno mesto 500 metara pod zemljom. Radi se u tri smene.

Planirano je da se ove godine iskopa 125.000 tona visokokvalitetnog mrkog uglja, a sve govori da će verovatno ova cifra biti premašena. U toku su investicioni radovi, čijim će se završetkom stvoriti uslovi da se u narednih pola veka godišnja proizvodnja udvostruči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: