Prodaja automobila pala za 20 odsto

Sve se ređe u Srbiji kupuju nova vozila. Narod nema para i retko ko se odlučuje da rizikuje i da se zaduži, objašnjavaju prodavci automobila.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 15.10.2011.

03:55

Default images

Prodaja novih automobila manja je u Srbiji gotovo 20 odsto. Naime, u prvih devet meseci prodato je 25.230 automobila, odnosno pet hiljada manje nego u istom periodu prošle godine.

U poređenju sa 2009. godinom, kada je prodato 31.300 novih automobila ili 2008. godinom, sa 43.800 vozila, jasno je da su dileri četvorotočkaša u ozbiljnom problemu.

Pad prodaje u septembru (2.190 prodatih vozila) u odnosu na avgust (2.254) ove godine je neznatan, ali je jasno da je trend slabije prodaje nastavljen i, kako stvari stoje, teško da će se i u narednom periodu bitnije popraviti, iako su meseci koji dolaze, tradicionalno "jači“ po prodaji.

Ruku na srce, nikada nije bilo više akcija i popusta kojima prodavci mame kupce.

"Šta god uradili, pa i da ukinemo minimalne marže, ništa ne vredi, jer narod jednostavno nema novca", kaže Miša Nikolić, direktor AK „Voždovac“ koja prodaje „fijat“, „reno“, „dačiju“ i „ladu“.

On dodaje da je "kriza velika. Retko ko odlučuje da rizikuje i da se zaduži. Pri tome su krediti papreno skupi, a uvođenje obaveznog učešća od čak 30 odsto je zakočilo prodaju i 'punta'“.

"Kola sada jesu znatno jeftinija za keš ali su mnogo skuplja kad kupujete na kredit. Ono što me najviše iritira vezano za kredit je stavka 'obrada kredita'. Ne znam, verovatno ću odustati od kupovine i čekati sledeći sajam automobila u Beogradu", žali se jedan potencijalni kupac.

Ako je za utehu, ni prodaja vozila u Evropi ne cveta. Procenjuje se da će pad do kraja godine dostići 11 odsto, a najviše su pogođeni Španija, Francuska i Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: