UPS: Ostao porez na najniže zarade

Unija poslodavaca Srbije (UPS) kaže da je Vlada Srbije prekršila Socijalni sporazum jer nije od 1. oktobra podigla neoporezivi deo zarade na 10.000 dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.10.2011.

18:37

Default images

Prema dogovoru koji je u junu postignut na Socijalno ekonomskom savetu, Vlada se obavezala da će od 1. oktobra neoporezivi deo zarade sa 7.310 dinara podići na 10.000 dinara.

UPS navodi kako je insistirala da se neoporezivi deo zarade podigne i do nivoa minimalne zarade u Srbiji, jer je u većini zemalja Evropske unije (EU) praksa da se najniže plate neoporezuju, što predstavlja aktivnu meru socijalne politike. Takav stav su, prema Uniji, podržali i reprezentativni sindikati, ali je problem nastao zato što su se pobunili predstavnici lokalnih samouprava okupljeni u Stalnoj konferenciji gradova i opština kojima se rasporedjuje najveći deo novca od poreza na zarade.

Na kraju je, navela je Unija u saopštenju, usvojeno kompromisno rešenje da se od 1. juna 2011. godine minimalna zarada u Srbiji sa 95 dinara biti podinuta na 102 dinara, ali uz uslov da neoporezivi deo zarade od 1. oktobra 2011. godine bude podignut na 10.000 dinara.

UPS trvrdi kako je "kršenjem Socijalnog sporazuma Vlada Srbije pokazala da želi da vodi socijalnu politiku na račun hiljada preduzeća čije je poslovanje ugroženo zbog trenutne ekonomske krize, kao i stotina hiljada zaposlenih koji primaju veoma niske zarade."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: