SSSS: Isplati se jedino politika

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je da protesti ne daju rezultate i da zbog toga "sindikati moraju da se umešaju u predstojeće izbore".

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2011.

17:19

Default images

"Sindikati imaju i pravo i potrebu da učestvuju u političkom životu zemlje. To je u skladu sa njihovom tradicijom i potrebama članstva, ali i u skladu sa trenutkom u kome živimo", navodi se u saopštenju.

Sindikat je naglasio da ideja o aktivnijem političkom angažovanju nije potekla od rukovodstva tog sindikata, već od članstva.

"Aktivnosti sindikata su isključivo u cilju poboljšanja položaja zaposlenih i drugih gradjana. Sindikat je jedini koji se istinski bori za njihove interese", tvrde u Savezu samostalnih sindikata Srbije.
Prema njihovim navodima, uprkos velikom angažovanju, sindikati u Srbiji nemaju dovoljnu snagu i ne uspevaju da ostvare uticaj na procese donošenja odluka u zemlji i tako spreče eroziju životnog standarda radnika.

"Očevidno je da protesti ne daju nikakve efekte i da zato sindikati moraju da se umešaju u naredne izbore. Političkim angažovanjem i učestovanjem u samoj vlasti i sa relativno smanjenom energijom sindikati mogu postići mnogo više kada se donose nove zakonske regulative", piše u saopštenju.

Zato je, kako se navodi u saopštenju, SSSS, umesto da bude pasivni posmatrač u "brutalnoj privatizaciji i nemoći države da izvede zemlju iz krize", izrazio spremnost da se aktivno uključi u rešavanje problema.

"Uostalom, politički su se aktivirali i penzioneri, a i poslodavci najavljuju aktivniji ulazak u politiku", podsetili su iz te sindikalne organizacije, napominjući da ideja o političkom angažovanju nije potekla od rukovodstva, već od članstva te sindikalne organizacije.

U saopštenju je ocenjenio da su "sindikalni eksperti", hajkom na SSSS zbog nagoveštaja da bi mogao da se politički angažuje, zapravo napali radnike, čija se prava, u proteklih desetak godina, "smišljeno i tendenciozno umanjuju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: