U Vrbasu će biti fabrika na biogas

Izgradnja postrojenja za proizvodnju toplotne energije i struje od biogasa, vrednosti 5,5 miliona evra, počela je u Vrbasu.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2011.

17:04

Default images

Vojvodjanski premijer Bojan Pajtić je na polaganju kamena-temeljca postrojenja koje će raditi u okviru Poljoprivrednog dobra "Sava Kovačević", rekao da će to biti najveće postrojenje na biogas u Srbiji i podsetio da Vojvodina ima "ogroman potencijal" u toj oblasti.

"Biomasa danas završava uglavnom zapaljena na njivama, gde gubi i potencijalni profit, a istovremeno zagadjuje životnu sredinu. Zbog toga ovo postrojenje na neki način jeste pokazna vežba za sva poljoprivredna gazdinstva koja imaju neiskorišćenu biomasu", kazao je pokrajinski premijer.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da je najvažnije to što je Srbija počela da koristi biogas i bioenergiju što je, kako je ocenio, "neverovatno veliki potencijal".

Naveo je da se procenjuje da u Srbiji u obnovljivim izvorima energije ima kalorijske vrednosti 2,7 miliona tona nafte godišnje. Postoje i procene da te energije ima i više od toga.

"Imamo jasan plan da udjemo u projekte koji bi za četiri godine trebalo da na najmanju moguću meru smanje potrošnju nafte i gasa, a da uvodimo masovnu upotrebu bioenergije", rekao je Petrović.
Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja je rekao da se njegova zemlja snabdeva električnom energijom i iz 341 postrojenja na biogas što predstavlja 2,6 odsto potrebne električne energije.

Predsednik kompanije Mirotin grupa Zdravko Pavičević naveo je da je vrednost vrbaške investicije 5,5 miliona evra, od čega je 25 odsto iz kapitala te firme, a glavnina je kredit banke Erste.

Poljoprivredno dobro "Sava Kovačević" ima 1.800 goveda i 5.000 hektara zemlje, kao i 27.000 tona stajnjaka.

Kako je objašnjeno, to je dovoljno za početak prve faze energane od jednog megavata koja se sada gradi, a cilj je da se kapacitet poveća na četiri megavata.

U maju je u medijima bilo najavljeno da će energana Poljoprivrednog dobra "Sava Kovačević" pre kraja ove godine početi da uz upotrebu biogasa od stajskog djubriva, proizvodi struju i toplotnu energiju za svoje i potrebe vrbaske Opšte bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: