Šoškić pisao Cvetkoviću o inflaciji

Guverner NBS Dejan Šoškić poslao je pismo premijeru Mirku Cvetkoviću, u kojem objašnjava razloge zbog kojih je inflacija iznad planiranog okvira.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.10.2011.

12:42

Default images

Šoškić u pismu premijeru objašnjava zašto je inflacija u proteklih šest uzastopnih meseci kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i navodi preduzete mere da se ona vrati u predviđeni okvir.

Izvršni odbor NBS očekuje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu 2012. godine. "Ocenjujemo da bi u srednjem roku niskoj i stabilnoj inflaciji takođe doprineo i nastavak započetih strukturnih mera, koje bi trebalo da obezbede veću stabilnost cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i proces restrukturiranja javnih preduzeća i ravnomeran rast regulisanih cena u unapred dogovorenim okvirima", navodi Šoškić.

On podseća da je međugodišnja inflacija u drugoj polovini 2010. i početkom ove godine zabeležila rast, i to sa 4,2 odsto u junu 2010. na 14,7 odsto u aprilu ove godine.

Rast cena hrane i regulisanih cena uslovio je da međugodišnja inflacija u aprilu dostigne svoj vrhunac, nakon čega je usledio pad, a u septembru je inflacija iznosila 9,3 odsto, što je i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navodi se u pismu.

Šoškić predočava da su na pad inflacije u proteklih šest meseci, uticale do sada preduzete mere monetarne politike, slabljenje troškovnih pritisaka na rast cena hrane i niska agregatna tražnja.

"Mere monetarne politike u proteklih godinu dana preduzimane su oprezno, kako bi se inflacija u srednjem roku, bez prevelikih oscilacija, vratila na cilj. Preduzetim merama sprečen je rast inflacionih očekivanja i time prenošenje inflatornog šoka sa cena hrane na ostale cene", navodi guverner.

Rezultati su vidljivi i u padu mesečnih stopa inflacije u poslednjih šest meseci, pa i blagoj deflaciji u trećem tromesečju. S obzirom na to, kao i na odloženo dejstvo mera monetarne politike, stvorili su se uslovi za postepeno smanjenje referentne kamatne stope od juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: