Grejanje na TA peć i do 60.000 RSD

Peći, grejalice i šporeti počeli su, sa hladnijim vremenom, da „pumpaju“ račune za struju domaćinstvima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

10:40

Default images

A konto za električnu energiju na kraju oktobra biće mnogima još veći, kada od subote i zvanično počne grejna sezona.

Da bi izdaci bili što manji, stručnjaci napominju da je potrebno proveriti ispravnost i efikasnost električnih uređaja, ali i izolaciju prozora i vrata u domovima.

Potrošnja struje u Beogradu porasla je u odnosu na prošlu nedelju, zato što je temperatura pala i za 15 stepeni. U Elektrodistribuciji navode da su spremni i kada ove nedelje mnoge porodice upale peći u hladnim stanovima. "Veliki problem naših potrošača su zastareli električni uređaji u domaćinstvima. Prosečni frižideri, zamrzivači, bojleri i peći kod nas troše mnogo više struje, nego savremeni uređaji. S druge strane, domaćinstva u Srbiji će moći tek od 2015. godine da biraju na tržištu od koga će kupiti struju, a to je trebalo uraditi već sada", kaže Petar Bogosavljević, iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Zato u „Elektroprivredi Srbije“ savetuju da se struja koristi racionalno. Prozori i vrata treba da zaustave hladnoću, pa ih treba izlepiti trakama za dihtovanje.

Termoakumulacione peći treba puniti noću, tokom jeftinije tarife, jer one isijavaju toplotu tokom celog dana.

Grejače na bojleru treba očistiti od kamenca, jer onda brže zagrevaju vodu. A hranu u frižideru treba pokrivati, zato što vlaga smanjuje efikasnost hlađenja.

Razred

Slovne oznake na električnim uređajima označavaju efikasnost u potrošnji. Tako skala, koja počiva na alfabetu od „a“ do „g“, pokazuje energetski razred, odnosno koliko struje koristi potrošač.

Nalepnice koje nose oznake „AAA“, „AA“, „A“ i „B“ označavaju najefikasnije uređaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: