Inflaciju "ni puškom" da pogode

Narodna banka Srbije, u poslednjih šest godina, uspela je samo dva puta da pogodi kolika će biti godišnja stopa inflacije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

02:52

Default images

To je bilo 2007. i 2009, dok su predviđanja debelo promašila 2006, 2008. i 2010, a tako će biti i ove godine.

Saradnik Centra za novu politiku, ekonomista Goran Nikolić, koji je juče i izneo ove podatke, kaže da to jasno pokazuje da je NBS očajno predviđala i bez ustručavanja prognozira da će ta neuspešnost ciljanja inflacije biti trend i naredne godine.

"To što je od posmatranih poslednjih šest godina, samo u dve postignut zadati cilj, ne treba da služi nikome kao nešto čime će se ponositi, pa ni rukovodstvu NBS", kaže Nikolić. On navodi da inflacija usporava od maja ove godine, ali da će uspeh biti ukoliko ostane na jednocifrenom nivou, što je u svakom slučaju duplo više od najavljenih 4,5 odsto (plus-minus 1,5 odsto), što je zacrtala naša centralna banka. "Iako inflacija usporava, mi smo i dalje među rekorderima u Evropi, tako da bi NBS mogla ozbiljno da preispita sve ono što najavi, jer ih stvarnost lako demantuje", navodi Nikolić.

"Ne očekujem da neko o tome razmišlja pre izbora. Ali ključna stvar je da se ekonometrijskom analizom proceni koji je to kurs koji bi mogao da bude ravnotežan do uvođenja evra. Fiksni kurs bio bi održiv zahvaljujući visokim deviznim rezervama. A bilo bi i dovoljno prostora da se inflacija u narednih od četiri do pet godina svede na podnošljiva četiri procenta. Smatram da posle 11 godina pokušaja da se stabilizuje kurs i inflacija svede na normalne okvire, treba promeniti politiku kursa", rekao je Nikolić.

Kako je pojasnio, to bi podrazumevalo da NBS pojednostavi limitiranu monetarnu politiku i potpunu pokrivenost novca deviznim rezervama. "Kakav god bi bio izabrani model zakucavanja kursa, fiksni ili pak valutni odbor, kao što je to slučaj u Bugarskoj i BiH, domaća valuta bi bila stabilna. Slično je i sa Hrvatskom i Makedonijom gde nema valutnog odbora, ali je važno to da tamo kurs više nije tema", ocenio je Goran Nikolić.

Da su Jelašić i Šoškić loši prognozeri ocena je i ekonomiste Zorana Popova, koji ipak priznaje da u našim uslovima nije ni lako prognozirati, zbog mnogo velike neizvesnosti kako ekonomske, tako i političke.

"Za dobre prognozere potreban je dobar stručan aparat. Bojim se da to nemamo ili barem ne u dovoljnoj meri. Odomaćena je praksa da kada zvaničnici iznose podatke u javnost zapravo potvrđuju ono što je već zacrtano ekonomskom politikom. Ponašaju se kao ne baš odgovorni političari", opisuje svoje viđenje Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: