Sa kandidaturom i veća konkurencija

Preporuka Evropske komisije dobra je vest, ali i izazov za privrednike, jer će "u paketu" dobiti još veću konkurenciju na tržištu naše zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

18:59

Default images

Privrednici smatraju da će kandidatura podstaći inostrane investitore da ulažu u Srbiju, ali ukazuju da je uz kandidaturu za veće investicije potrebno da se sprovedu strukturne reforme i poboljša poslovna klima.

Preduzetnik Slobodan Vučićević smatra da je preporuka da naša zemlja dobije status kandidata za ulazak u EU dobra vest za građane i privrednike. "Investitori će imati veće poverenje u Srbiju, nego što je to bio slučaj do sada. Znači, to je dobra strana te priče, jer će biti još više ulagača, koji će se lakše odlučivati za investicije u Srbiji", kazao je Vučićević i dodao da će privrednici dobiti još veću stranu konkurenciju. "Skrenuo bih privrednicima pažnju da se spreme za konkurenciju jer će ona biti još veća i onaj ko se nije 'prešaltovao' na vreme više nema razloga da okleva, nego da brže bolje menja brzinu i da se sprema za nadolazeću konkurenciju", rekao je Vučićević.

On je dodao da treba samo videti šta se događa u okruženju, te će tako svima biti jasno o čemu govori.

Vlasnik kompanije Komtrejd Veselin Jevrosimović kaže da kandidatura znači dalji put ka Evropskoj uniji i da "mi treba da budemo pametni i da iskoristimo šansu koja nam je pružena".

Jevrosimović je dodao da dobijanje statusa kandidata značajno za tu kompaniju i kada se posmatra evropska perspektiva te firme.

"Mi već imamo kompaniju na tržištu Evropske unije, u Sloveniji. To će direktno uticati na priliv investicija u informatiku", rekao je Jevrosimović i naglasio da se ta oblast značajno finansira fondovima EU, te se samim tim očekuju i veliki fondovi za revitalizaciju informatičke infrastrukture u Srbiji.

Treba nam nadzor Evrope da rešimo stvari u zemlji

Privrednik Zoran Drakulić smatra da je dobro što smo dobili status kandidata, ali da u suštini mi time nismo rešili probleme "kod kuće".
"Mi moramo prvo da rešimo stvari unutar Srbije, kroz korenite reforme, da bismo povećali naš rejting koji u ovom trenutku nije takav da bi privukao investitore. To je suština. Mora puno da se radi i nadamo se da će ćemo posle izbora dobiti odgovorne političare i ljude sa znanjem koji će biti spremni da sprovedu te reforme", rekao je Drakulić. On je dodao da nam je zbog toga potreban "nadzor Evrope", jer očigledno da ne možemo sami sa tim da se izborimo.

Drakulić je napomenuo da nije optimista po pitanju dobijanja datuma pregovora. "Moramo jako mnogo toga da uradimo da bismo dobili datum pregovora. Da se uklopimo u evropske ekonomske kriterijume da bismo uopšte dobili taj datum. Mislim na način poslovanja, na poslovni ambijent...", kazao je Drakulić.

Počasni direktor Tarket Sintelona Nikola Pavičić rekao je da će preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, dugoročno biti rešenje za probleme srpske privrede. Kako je objasnio, Srbija u narednih pet, šest, godina mora da sprovede privredne reforme, dok će evropske integracije stvoriti uslove da se ti reformski procesi uspešno sprovedu.

"Privrednih reformi nema bez dodatnog novca spolja. Ako budemo na putu prema članstvu u EU veća je verovatnoća da ćemo naći inostrane kreditore", naglasio je Pavičić.

Na pitanje da li će preporuka Evropske komisije uticati na bolji položaj Srbije kao investicione destinacije, on je odgovorio da kratkoročno to neće poboljšati investicioni ambijent.

"Tek kada sprovedemo reforme koje odlažemo deset godina možemo biti atraktivniji investitorima", poručio je Pavičić koji je i član UO Privrende komore Srbije i savetnik potpredsednice Vlade Srbije Verice Kalanović.

Privrednici pohvaljuju vlast za trud

Vlasnik kompanije Todor Mirko Todorović je istakao da privrednici "svim srcem pohvaljuju ovaj napredak u pridruživanju EU" i smatraju da je to veliki doprinos pre svega vlade, ali i predsednika Srbije i naše ukupne spoljne politike.
On je istakao da sam taj čin podrazumeva da su Srbiji već otvoreni neki predpristupni fondovi, što je veoma značajno, ali da će preporuka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji pozitivno uticati i na investicionu klimu u našoj zemlji.

Todorović je kazao da se to odnosi ne samo na strane, već i na domaće privrednike, "koji se već osećaju mnogo slobodnije u kreiranju svoje politike".

On je, međutim, dodao da "to što su nam danas uslovili datum pristupanja, nije ništa novo, to smo morali da znamo i pre tri ili četiri godine, odnosno bar od kada ova vlada funkcioniše".

Todorović je ocenio da je Srbija "morala da ide u susret problemu i preuzme inicijativu u rešavanju kosovskog problema, jer je Kosovo naša bolna tačka ne poslednje četiri godine, već poslednjeg veka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: