Sa koliko se nula piše kandidatura?

Ekonomski analitičari ocenjuju da će preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU biti podstrek privrednom razvoju.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

18:35

Default images

Ipak, ima i onih koji misle da ina neće imati velik značaj za srpsku ekonomiju.

"Preporuka za kandidaturu je dobra vest i očekujem da će dati impuls našoj privredi da počne da se razvija i da privrednici shvate da sada imaju veće šanse na evropskom tržištu i da u tom smeru treba ulažu višed napora", kaže direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić.

On smatra da je Srbiji bio potreban podsticaj za razvoj privrede i društva, jer je sada prisutno mnogo negativne energije i letargije, nedostatak inicijative i ambicija, koji mogu da obezbede preporod. "Bio nam je potreban impuls i sada je vreme da prestanemo da se svađamo i da se više ne radujemo kad komšiji crkne krava, već da se svi zajedno potrudimo da nam bude bolje", kazao je Erić.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji neće značajnije poboljšati ekonomsku situaciju u Srbiji.

Prema rečima Zdravkovića, makroekonomski pokazatelji sada "idu svojim tokom", te se tako ponavljaju svi negativni indikatori iz jeseni 2008. godine, koji ukazuju da će evropske zemlje koje su prezadužene ući u recesiju.

"To vam je ista priča kao sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je uveden u januara 2009. godine. Liberalizovali smo tržište kada se događao kolaps svetske i evropske trgovine, pa to što smo obezbedili da uđu preduzeća iz EU na srpsko tržište sa nižim carinama ili bez carina njihovim preduzećima ništa nije značilo", naglasio je Zdravković.

Kandidatura povećava kreditni rejting Srbije

Konsultant Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela Dragomir Janković očekuje povećanje kreditnog rejtinga Srbije zahvaljujući preporuci Evropske komisije da Srbija postane kandidat za prijem u EU.
Janković je kazao da će kandidatura ohrabiriti investitore i bankarski sektor koji želi da kreditira javni dug i privredu Srbije, i podstaći one koji već ulažu u Srbiji da povećaju investicije. "Preporuka za status kadidata je potvrda investitorima da Srbija neće skrenuti sa evropskog puta", ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, status kandidata neće imati direktan uticaj - kroz pristup novim fondovima EU, ali će imati važan indirektan uticaj na privredu Srbije jer će naterati vlast da menja zakone i primenjuje one koji su već uskladjeni sa evropskim propisima.

Kandidatura će "obavezati i terati" vlast u Srbiji da se ozbiljno bori sa korupcijom, istakao je Janković i dodao da će to podstaći strane investicije.

Janković je dodao da nije bilo realno očekivati da Evropska komisija sada preporuči i utvrđivanje datuma početka pregovora EU sa Srbijom o prijemu.

Pitić: Srbija bliža EU, ostalo mnogo posla

Bivši ministar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom Goran Pitić kaže da je "Srbija jedan stepenik bliže članstvu u Evropskoj uniji, ali joj predstoji dosta posla u sređivanja stanja u zemlji i osetljivih odnosa Beograd-Priština".
On je istakao da je posle avgustovske posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji bilo jasno da će početak pregovora o prijemu u EU biti povezan sa rešavanjem problema u odnosima sa Prištinom.

Pitić, predsednik Upravnog odbora banke Sosijete ženeral u Srbiji, kaže da Srbija u približavanju EU mora da radi na dva koloseka.

"Političkom, koji je povezan sa dijalogom sa Prištinom, i ekonomskom koji se odnosi na preporuke Evropske komisije za otklanjanje ozbiljnih strukturnih slabosti, nesigurnosti u poslovnom okruženju, za smanjenje nezaposlenosti i 'sive ekonomije'", kazao je Pitić.

Kako je dodao, građanima Srbije je od datuma početka pregovora o prijemu u EU važnije da vide praktičnu korist od sprovođenja "evropske agende" - da se popravljaju institucije, spovode zakoni i stvaraju uslovi za bolje poslovanje i zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: