Dežer: Zakon ne diskriminiše Mađare

Evropska komisija smatra da se Zakonom o vraćanju oduzete imovine ne diskriminišu određene manjine u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 12.10.2011.

17:14

Default images

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da će Komisija u tom kontekstu posebno pratiti primenu tog zakona i zakona o rehabilitaciji.

Dežer je rekao da je zakon o restituciji proučila "pravna služba u Briselu" i da ga Komisija ne smatra "diskriminatorskim u pravcu neke određene grupe". On je naglasio da će "mnogo toga zavisiti" od primene zakona o rehabilitaciji.

"Vrlo je važno da zakon o rehabilitaciji donese očekivane rezultate u tom smislu. Mi ćemo aktivno pratiti primenu zakona", dodao je Dežer i podsetio da se na zakon o restituciji čekalo više od 10 godina. Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da građani, u slučaju da se javi problem diskriminacije u vezi sa restitucijom, treba da se u skladu sa procedurom obrate vlastima, a zatim, ako to ne donese rezultate, Ustavnom sudu.

On je ponovio da u EU ne postoji propisani obavezni model restitucije već da se različita rešenja primenjuju u različitim članicama, poput zamene imovine u Sloveniji.

"Kako će zakon izgledati zavisi i mora biti prilagođeno lokalnim okolnostima i kontekstu", rekao je Dežer.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je u Briselu da je Komisija u kontaktu sa mađarskim vlastima i da zajedno razmatraju pitanje sa pravnog stanovišta.

File je ocenio da postoji potreba da se taj zakon primenjuje na transparentan način i bez diskriminacije i da će Komisija pratiti primenu tog zakona.

Egereši: Nema kolektivne krivice

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je izrazio žaljenje zbog toga što srpska vlada i skupština, tokom donošenja Zakona o restituciji, nisu uzeli u obzir Rezoluciju o nepriznavanju kolektivne krivice koju je vojvođanski parlament usvojio još 2003. godine.
Prema njegovim rečima, oslobađanje od kolektivne krivice, koja je u prošlosti neopravdano nametnuta pojedinim nacionalnim zajednicama, doprinosi razvoju duha tolerancije i međusobnog uvažavanja svih nacija koje žive u Vojvodini.

"Duboko verujem u to da u Srbiji postoji kapacitet za to da se koriguju određene odredbe tog zakona”, dodao je Egereši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: