DSS: Fašistima ne dugujemo ništa

Država ne duguje ništa i da nema obavezu da vraća imovinu onima koji su bili pripadnici okupatorskih vojski u Drugom svetskom ratu, smatra DSS.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

17:03

Default images

U saopštenju Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) se navodi da "potomci fašista svoje stradanje krajem Drugog svetskog rata danas nazivaju genocidom, nadajući se da će naknadno ostvariti pravo na restituciju imovine koja im je oduzeta kao naknada za ratnu štetu koju su oni napravili".

"Nacisti i njihovi saveznici u Drugom svetskom ratu počinili su nečuvene zločine prema srpskom narodu, kako u Bačkoj, Sremu, Banatu, tako i u Bosni, Lici, na Baniji i Kordunu", podseća se u saopštenju DSS.

Inače, juče su predstavnici Srpske radikalne stranke upozorili da je u Vojvodini pojačan pritisak na potomke Srba kolonista doseljenih posle Drugog svetskog rata da se isele sa svojih imanja.

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić je rekao da je u Vojvodini pritisak na njih pojačan, kako bi zemlja i kuće bili vraćeni potomcima nemačkih folksdojčera i mađarskih fašista.

On je dodao da su potomci kolonista iz Bosne, Like, i drugih krajeva izloženi i medijskim pritiscima kako bi trebalo da se isele sa tih imanja, da bi ona potom bila vraćena potomcima onih koji su u velikom broju bili pripadnici zloglasne divizije „Princ Eugen“, koja je počinila stravične zločine uglavnom nad srpskim stanovništvom širom nekadašnje Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: