Naše plate pet puta manje nego u EU

Prosečan Srbin živi šest godina kraće i ima pet puta manju platu od prosečnog stanovnika Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92, Press

Sreda, 12.10.2011.

00:18

Default images

To su na, prvi pogled, dve najvažnije razlike između građana Srbije i EU koje je pokazalo istraživanje Pressa u susret odluci Evropske komisije o našoj kandidaturi za članstvo.

Podaci govore da je Srbija na 34 odsto nivoa EU, odnosno prosečan građanin naše zemlje može da priušti samo 34 odsto vrednosti koju od svoje plate može da kupi stanovnik EU.

Istraživanje pokazuje da je prosečna bruto plata u Srbiji 525 evra, dok u Evropskoj uniji iznosi čak 2.609 evra. Istovremeno, nezaposlenoszt u EU iznosi 8,9 procenata, dok u Srbiji posao nema 22,2 odsto radno sposobnog stanovništva. U Srbiji imamo bitno niži nivo aktivnosti radno sposobnog stanovništva od EU, što je posledica višedecenijske krize u našoj zemlji.

Dok je naša infacija značajno veća, interesantno je da imamo manji budžetski deficit u odnosu na BDP (4,5 naspram 6,8 procenata), kao i niži javni dug prema bruto domaćem proizvodu (43,5 prema 74 odsto u Evropskuj uniji). "Ne samo da imamo jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Evropi, od 22,2 odsto, već smo među 10 zemalja sa najvećom u svetu, što ozbiljno zabrinjava. Takođe, Srbija ima više nego tri puta brži rast cena nego EU. A iako nivo javnog duga nije problematično visok, izuzetno je visoko nepoverenje u našu sposobnost da uredno otplaćujemo taj dug", kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Najveći deo plate Srbima odlazi na hranu i stanovanje, isto kao i stanovnicima EU. Ako posmatramo obrazovanje, izdvajamo samo nešto manje nego EU.

Iako je rast stanovništva u Evropi posledica imigracionog priliva, a ne nataliteta, Srbija ima jedan od najvećih padova broja stanovnika u svetu, pa su nam jedino Bugari, kao prve komšije, uteha.

"Natalitet u Srbiji je neznatno niži od evropskog proseka, ali je zato smrtnost bitno veća. U proseku deset Srpkinja rodi jedno dete manje od deset žena iz EU. Naše žene žive u proseku šest godina kraće od onih u EU, što važi i za naše muškarce", ocenjuje Zdravković.

Zemlje EU u proseku imaju dva i po puta više automobila u odnosu na Srbiju, a pri tom je i kvalitet vozila koja se voze u EU značajno bolji od ovdašnjih četvorotočkaša. Srbija ima manju gustinu puteva od EU za oko 20 odsto, međutim kvalitet domaćih puteva je daleko lošiji, što utiče kako na trajanje drumskih vozila, tako i na odbojnost stranih investitora da se udalje sa Koridora 10.

Železnička mreža u Srbiji malo je gušća, ali najvećim delom je van ekonomske i saobraćajne funkcije.

Interesantno je da smo od EU "bolji" po broju mobilnih pretplatnika, jer nas očigledno ni brojne nedaće nisu naterale da manje pričamo od naših bogatijih komšija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: