Cvetković: Čuvamo za "crne dane"

Premijer Mirko Cvetković kaže da Srbija u ovom trenutku raspolaže viškom likvidnih sredstava i da se ta sredstva čuvaju za “crne dane”.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

11:23

Default images

Cvetković je rekao da nijedan dinar neće biti potrošen van budžetskih razdela.

On navodi da se milijardu evra iz aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om i milijardu dolara od prodaje evro obveznica na medjunarodnom trzištu ne klasifikuju kao javni dug Srbije i biće ostavljene budućoj vladi na raspolaganje.

Cvetković je tako demantovao navode poslanika opozicije da je Vlada Srbije već potrošila 150 miliona evra iz aranžmana iz predostrožnosti, od milijardu evra, koje još nije povukla od MMF-a. Premijer Srbije izjavio je da je predloženi rebalans budžeta za 2011. godinu u potpunosti u skladu sa fiskalnim pravilima i da u prilog tome govori činjenica da su ga podržali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Fiskalni savet Srbije.

"Novi budžet je u potpunosti u skladu sa pravilima fiskalne odgovornosti. Mi smo, imajući u vidu eventualni novi talas ekonomske krize, ušli u razgovore sa MMF i zajedno sa njima radili na ovom aktu, a oni su prihvatili ovakvu fiskalnu politiku i na osnovu toga prihvatili da sa nama udju u novi aranžman”, objasnio je Cvetković.

On je dodao da su predloženim rebalansom predviđeni manji prihodi, a da su rashodi praktično ostali na istom nivou, kao i da će najviše sredstava biti izdvojeno za socijalnu zaštitu – 39,4 odsto.

Prema njegovim rečima, slede odbrana i bezbednost, nauka i obrazovanje, dok će iz novog budžeta za administraciju biti izdvojeno 3,7 odsto.

Cvetković je naveo da su u pitanju "skromni izdaci" u odnosu na ranije godine, budući da je prethodnih godina najveća ušteda postignuta u toj oblasti.

Odbor za finansije je u načelu prihvatio predloženi rebalans budžeta za 2011. godinu, a SVM i LSV su tom prilikom bili uzdržani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: