Šoškić: Smanjiti kamate na štednju

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić upozorio je na opasnost od podizanja bankarskih kamata na depozite u vreme predstojeće "Nedelje štednje".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2011.

15:36

Default images

On je ocenio da to može realno dovesti do poskupljenja kredita i najavio sastanak sa predstavnicima banaka na kojem bi trebalo da se postigne "džentlmenski sporazum" o zaustavljanju kamata na depozite na postojećem nivou.

NBS nipošto neće posezati za administrativnim merama kako bi sprečila poslovne banke da se takmiče koja će davati veće kamate za vreme "Nedelje štednje", u prvoj nedelji novembra, rekao je Šoškić.

On je ipak napomenuo da će sastanak sa bankama biti organizovan pre "Nedelje štednje".
Govoreći o makroekonomskim kretanjima, Šoškić je izrazio očekivanje da će inflacija nastaviti da pada i da će se u prvoj polovini naredne godine naći u granicama cilja od 4,5 plus - minus 1,5 odsto, a kretanje referentne kamate koja je prošle nedelje smanjena za 0,5 odsto na 10,75 procenata, zavisiće od ostvarivanja projektovane inflacije, dešavanja na medjunarodnom tržištu i od ostvarivanja fiskalne politike.

Prema njegovoj oceni, pad inflacije nastavljen je zahvaljujući najviše stabilnim cenama hrane, a u septembru se očekuje da će inflacija biti jednocifrena u odnosu na isti mesec prošle godine.

Guverner NBS očekuje da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine iznositi 2,5 odsto, zahvaljujući najviše doprinosu privatnih investicija, boljim rezultatima u sektoru poljoprivrede i saobraćaja.

Govoreći o monetarnoj politici NBS, Šoškić je rekao da je kurs dinara stabilizovan od kraja jula, čemu je doprineo i priliv kapitala od stranih investicija, kao i sklapanje novog stend - baj aranžmana iz predostrožnosti s Medjunarodnim monetarnim fondom.

Devizne rezerve su trenutno oko 10,4 milijardi evra, od čega su neto-devizne rezerve NBS oko 6,6 milijardi evra, a štednja u bankama je dostigla oko 7,5 milijardi evra, naveo je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: